Parlamentarii USR Irineu Darău și Andrei Miftode au depus un proiect de lege în Legislativ, în urma căruia persoanele care au trăit în casele de copii din România în perioada 1947-1997 ar putea beneficia de o indemnizație lunară și de anumite facilități.

Începând cu anul 1990, imagini șocante au fost difuzate în întreaga lume, dezvăluind condiții inumane din orfelinatele cunoscute ca „leagăne”: copii legați de paturi, încăperi supraaglomerate, copii cu dizabilități, bolnavi de SIDA, igienă precară, administrare excesivă de medicamente și lipsa îngrijirii adecvate, conform unui comunicat de presă al USR.

Proiectul propus de USR are ca obiectiv recunoașterea și sprijinirea celor care au trăit în acele condiții dificile. Senatorul USR Irineu Darău a subliniat că orfelinatele comuniste reprezintă încă o rană profundă în societatea românească și că statul are datoria de a oferi recunoaștere și sprijin celor care nu au avut nicio altă alegere sau șansă în viață, într-un sistem crud și totalitar.

Potrivit inițiativei USR, cetățenii români care au trăit în case de copii pe teritoriul României în perioada 1947-1997 ar beneficia de:

Indemnizație lunară în sumă fixă, echivalentă cu 10% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (aproximativ 750 de lei).
Scutire de la plata unor taxe și impozite locale, similar cu beneficiile acordate veteranilor de război sau revoluționarilor.
Participare gratuită la ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică, cu un plafon lunar de 300 de lei.
Deputatul USR Andrei Miftode a subliniat necesitatea de a nu uita ororile regimului comunist și de a aduce în atenție suferințele celor condamnați la o viață în mizerie și izolare. Proiectul vine în contextul depunerii unui dosar la Parchet de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, referitor la cei 436 de copii uciși în timpul comunismului într-un cămin din apropierea Capitalei.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *