India a inaugurat recent prima sa misiune de observare a Soarelui, la scurt timp după ce a devenit prima națiune din lume care a plasat cu succes un vehicul spațial la polul sudic al Lunii, o zonă neexplorată până atunci.

Sonda Aditya-L1, numită după termenul hindus asociat Soarelui, a fost lansată la ora locală 11:50 (06:20 GMT) de la centrul spațial principal al țării, situat în Sriharikota.

„Operațiunea de lansare a fost un succes, totul decurge conform planului”, a declarat un oficial al Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO) din centrul de control al misiunii, în timp ce vehiculul spațial se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre.

Această misiune are ca scop transportul de instrumente științifice pentru a observa straturile exterioare ale Soarelui pe parcursul unei călătorii de patru luni.

Statele Unite și Agenția Spațială Europeană (ESA) au lansat deja vehicule spațiale pe orbită pentru a studia Soarele, începând cu programul Pioneer al NASA din anii 1960, însă aceasta este o premieră pentru India. Japonia, China și alte țări asiatice au, de asemenea, propriile lor misiuni de observare a Soarelui de pe orbita Pământului.

Cu toate acestea, dacă va reuși, această misiune recentă a ISRO va deveni prima naționalitate asiatică care a plasat un vehicul pe orbită în jurul Soarelui.

„Aceasta este o misiune ambițioasă pentru India”, a declarat astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru NDTV, conform Agerpres. Raychaudhury a explicat că sonda va studia fenomenul de ejecții de masă coronală, care implică descărcări masive de plasmă și energie magnetică din atmosfera Soarelui. Aceste evenimente sunt atât de puternice încât pot afecta sateliții aflați pe orbită terestră.

Sonda Aditya va parcurge o distanță de 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinație, ceea ce reprezintă doar o mică parte din vasta distanță dintre Pământ și Soare, potrivit sursei menționate.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *