Sursa: stiridecluj.ro

Programul „Rabla Local” va începe pe 31 iulie 2023 de la ora 10:00, conform Ministrului Mediului, Mircea Fechet.

Ce este programul Rabla 2023?

  • Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

Ministrul a adăugat și că „este bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul mediului și autoritatea publică locală, respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”.

Conform oficialului, „sunt deja 500 de primării înscrise în acest program așa că mă aștept să fie un succes la fel cum au fost și alte programe ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM)”.

„Programul «Rabla Local» este de mare interes. Pot spune că la telefonul primarului întrebarea legată de acesta este pe primul loc în solicitările clujenilor. (…) Apreciez dinamismul cu care ministrul Mediului s-a mișcat pentru a îl face viabil pentru că este în funcție doar de scurt timp. Noi, la Cluj-Napoca, am aprobat hotărârea de Consiliu Local pentru 5.000 de mașini. Am decis susținerea financiară de 20%, iar domnul ministru ne-a asigurat că partea de 80% care ține de minister este asigurată”. – a declarat Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca.

Localitățile cu 50.001 – 200.000 de locuitori pot include în program 1.000 de autovehicule uzate, iar cele cu peste 200.001 locuitori maximum 5.000 de autovehicule uzate.

Condiții pentru înscriere – mașină

Autovehiculul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Conditiții pentru înscriere – persoana fizică

Persoana fizică trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
  • Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani
  • Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat
  • Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

Sursa: digi24.ro, economica.net;

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *