logo
RNTV Live

Programatorii, detronați! descoperă cine domină clasamentul salariilor în actualul peisaj economic

nathan-edit-1200
Constantin Corina

În perioada 2020-2023, sectorul IT din România a suferit o transformare semnificativă, influențată inițial de trecerea treptată către munca online și internaționalizarea, în timpul pandemiei de COVID-19. În ciuda creșterii salariilor în această industrie, criza energetică și de resurse a recentizat potențialul locurilor de muncă în sectorul industrial.

Într-o industrie caracterizată de salarii mari, sectorul IT din România a traversat o transformare semnificativă între 2020 și 2023. Dacă înainte și în timpul pandemiei de COVID-19, orientarea graduală către munca online și internaționalizarea perspectivelor profesionale a dus la un trend ascendent în salarizarea din IT, în special în centrele urbane mari, în termen recenți, criza energetică și de resurse industriale a cimentat potențialul slujbelor din sectorul industrial. Ziare.com a urmărit parcursul salariilor din industria IT din ultimii ani până în prezent, când, deși a dominat topul salariilor până în 2022, industria IT a fost detronată în noiembrie 2023 de sectorul extracției de cărbune și prelucrării țițeiului, conform unor date recent prezentate de Institutul Național de Statistică (INS).

Clujul, polul creșterii salariilor în IT înainte și după 2020


INS arăta în 2020 că angajații din IT&C din Cluj au avut un salariu mediu net de peste 7.700 lei, în timp ce în București, centrul major al industriei, salariul mediu era de 7.000 lei. Această diferență era atribuită costului vieții mai ridicat în Cluj și unui număr mai mic de specialiști IT. În martie 2020, salariul mediu net în IT a atins 8.289 lei, reflectând o creștere față de 6.946 lei în mai 2019. Anul 2020 a marcat cel de-al cincilea an consecutiv în care angajații din IT erau mai bine plătiți în Cluj decât în București, conform statisticilor INS de atunci.

2021 a adus creșteri salariale generale, dar și dublarea ratei inflației


Salariul mediu net pe economie a depășit în 2021 pragul de 3.500 de lei net pe lună, în creștere cu 10,1% în valoare absolută față de anul 2020, conform unor datele centralizate de Ziarul Financiar pe baza informațiilor brute prezentate de INS. Creșterea salarială reală, fără inflația de 5,1% din 2021, a fost astfel de doar 5%, cea mai scăzută dinamică din ultimii opt ani. Cu toate acestea, angajații din servicii IT au câștigat cele mai mari salarii din economie, cu o medie aproape 8.600 de lei net pe lună în 2021. Statistica a plasat salariile programatorilor, în termeni reali, cu 12% peste cele din 2020, acestea fiind și cu 2,4 ori mai mari decât salariul mediu pe economie.

2022, inflația în creștere și reorganizarea competiției de piață în sectorul industrial detronează salariile programatorilor


Potrivit INS, în luna ianuarie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

INS a publicat o statistică la începutul acestui an din care reiese că, în anul 2022, câștigul salarial mediu brut lunar înregistrat la nivelul economiei naționale a fost 6.126 lei, cu 10,7% (+591 lei) mai mare față de anul precedent, iar cel net de 3.801 lei, în creștere cu 11,3% (+385 lei) comparativ cu 2021. Statisticile arată că, pentru anul 2022, indicele câștigului salarial real (exprimat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum al populației) a fost 222,4% față de anul 1990, mai mic cu 5 puncte procentuale față de anul precedent. Astfel, orice creșteri salariale au venit și în contextul unei inflații galopante, care s-a ridicat în anul 2022 la 13,8%.

2023, evoluția salariilor pe parcursul anului, până în prezent


Salariile pe parcursul acestui an au evoluat în pas cu schimbările economice și reorientarea mediilor profesionale către anumite domenii în care au avut loc investiții fără precedent. Astfel, conform statisticilor din noiembrie 2023, angajații din IT nu mai sunt cei mai bine plătiți din România. Deși media salarială din IT e de peste 10.000 de lei pe lună, salariile medii ale specialiștilor implicați în extracția cărbunelui și prelucrarea țițeiului, au crescut la peste 11.000 de lei. În contrast, lucrătorii din industria HoReCa primesc în 2023 remunerații care sar puțin peste 2.000 de lei. În 2023, domeniile cu cea mai semnificativă creștere salarială la nivel procentual țin de sectorul bugetar: învățământul, sănătatea și asistența socială, precum și administrația publică, arată ultimele date INS.

Aceste cifre salariale se subscriu unei rate a inflației în scădere față de anul 2022, dar care încă nu a fost definită în termeni medii la nivel anual. Ultimele date Eurostat din 17 noiembrie plasează rata medie a inflației din România pe cele mai înalte cote comparativ cu inflația celorlalte țări europene în prezent, la 8,3%. Totodată, trebuie menționat că începând de la 1 noiembrie, salariile angajaților din IT cu contract individual de muncă se supun unor marje de calcul a cotizațiilor sociale modificate, conform modificărilor fiscale aduse de Legea 296/2023.

Astfel, scutirea pe impozitul pe venit se va mai aplica numai angajaților cu salarii de până la 10.000 de lei/lună, pentru un singur contract de muncă, până la finalul anului 2028, iar contribuția la asigurări sociale (CAS) a fost ajustată. Din 2024, IT-iștii vor avea o cotă CAS de 20,25%, în loc de 25%, fără a socoti contribuțiile la fondurile de pensii private, Pilonul II.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor