Prognoza meteorologică realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale poate anticipa evenimente meteorologice extreme cu mult timp înaintea metodelor tradiționale de prognoză, conform cercetătorilor. Un sistem de inteligență artificială dezvoltat de Google DeepMind a prevăzut traiectoria uraganului Lee pe coasta Canadei cu trei zile înainte de metodele existente.
Acest sistem analizează datele existente, investighează schimbările meteorologice înregistrate în timp, examinează fiecare oră din informațiile din ultimii 40 sau 50 de ani și identifică modele. Astfel, utilizează datele arhivate pentru a prognoza evenimente viitoare.
Aceste descoperiri sunt semnificative având în vedere că eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale sunt considerate insuficiente în ceea ce privește rapiditatea și extinderea acestora. Un nou studiu, intitulat „Starea acțiunii climatice”, a constatat că doar vânzările de mașini electrice au evoluat în ritmul dorit, comparativ cu alte sectoare care nu au reușit să îndeplinească obiectivele stabilite pentru 2030, conform acordului climatic de la Paris din 2015.
Studiul, realizat de World Resources Institutes (WRI), NewClimate Institute, Climate Analytics și Bezos Earth Fund, indică faptul că, dintre cei 42 de indicatori examinați, doar vânzările de mașini electrice sunt în grafic pentru a atinge obiectivele. Alte aspecte, cum ar fi creșterea ponderii energiei solare și eoliene, necesită un ritm de creștere de 24%, față de 14%, pentru a atinge obiectivele stabilite pentru 2030. Subvențiile pentru combustibilii fosili au înregistrat o creștere alarmantă între 2020 și 2021, reflectând un aspect problematic în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.