Compania Unifarm a fost înființată pentru a permite Ministerului Sănătății să abordeze rapid situații speciale sau excepționale care pot apărea în domeniul sănătății publice, cu scopul de a asigura buna starea de sănătate a populației.

De la anul trecut, Unifarm a devenit o entitate care funcționează pe piața concurențială, având ca obiectiv obținerea de profit. Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, elaborat de Ministerul Sănătății, prevede că compania va înregistra un profit record în acest an, dar acesta va fi utilizat pentru a acoperi pierderile acumulate în anii anteriori.

Acest buget este inclus într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății.

Potrivit acestui proiect, pentru anul 2023, Unifarm estimează că va avea venituri totale de 935,9 milioane de lei, cheltuieli în valoare de 195,9 milioane de lei și un profit de 740 milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro).

„Profitul net obținut va fi folosit pentru acoperirea pierderilor acumulate în anii precedenți”, se menționează în proiectul de act normativ.

În 2020, în plină pandemie de COVID-19, Unifarm a fost implicată în achiziții de urgență de medicamente și materiale sanitare destinate unităților sanitare publice și a primit un credit de 1,15 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor, care se află în prezent în proces de restructurare. Compania a fost supusă anterior acuzațiilor de corupție în legătură cu achizițiile efectuate în timpul pandemiei.

În prezent, bugetul companiei sugerează o creștere a activității de distribuție de medicamente, deoarece Unifarm se numără printre companiile care importă medicamente în țară prin autorizații pentru nevoi speciale. Portofoliul de produse al companiei a crescut de la 3 molecule active disponibile pentru vânzare la începutul anului 2022 la 333 de molecule active la începutul anului 2023.

Unifarm estimează că acest portofoliu va depăși 1.162 de molecule active disponibile pentru vânzare până la sfârșitul anului 2023. În plus, compania a încheiat anul trecut 5 contracte de distribuție și estimează că va ajunge la 13 contracte de distribuție până la finalul acestui an.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *