Profesorul universitar Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aduce în atenție o „polarizare” în discuțiile privind rezultatele obținute de România la testele PISA. El remarcă că există două perspective extremiste: unii consideră că este vorba despre un dezastru, în timp ce alții invocă faptul că țara se află într-o fază de reziliență.

David subliniază necesitatea unei abordări obiective a datelor și atrage atenția asupra faptului că rezultatul din acest an este cel mai bun obținut de România la testele PISA începând cu anul 2000, când țara a început să participe la aceste evaluări, chiar dacă participarea a avut sincope. Explicația pentru această îmbunătățire este că au intrat participanți noi, inclusiv mulți slabi, la aceste teste, conform profesorului.

El observă că nu există diferențe „semnificative statistic” în domeniul științelor și că, în general, diferențele la matematică sunt foarte mici față de ani anteriori. David recunoaște că nu s-a înregistrat o creștere semnificativă și trage concluzia că performanța slabă nu este un aspect nou, ci un dezastru prezent timp de 20 de ani.

Profesorul David critică, de asemenea, discursul celor care vorbesc despre reziliență, afirmând că, deși este rezilient să stai în genunchi, aceasta nu reprezintă o performanță de invidiat. El compară situația cu cea a vecinilor bulgari și adaugă că, în comparație cu aceștia, România a rămas în genunchi, neputând să se mențină pe picioare.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *