Conform profesoarei Cristina Timofte, coordonator al Centrului de Excelenţă (CEX) din Iaşi, la proba de Matematică a Evaluării Naţionale au fost date subiecte cu un grad de dificultate normal, adică mediu.

Aceasta a subliniat că, deşi au fost şi câteva provocări, oricine poate lua nota 8 sau 8,50 dacă a studiat şi şi-a făcut temele consecvent la această disciplină.

  • Profesorul de matematică a declarat că subiectele primite de absolvenţi la proba Matematică a Evaluării Naţionale au fost parcurse şi în cadrului programei şcolare.

Cristina Timofte: „Programa şcolară pentru Evaluarea Naţională a fost respectată. Subiectele sunt de dificultate medie, normală, dintre cele făcute ca model la Simularea Naţională. Au fost şi subiecte cu provocări, de data aceasta un pic la geometria plană. Dar nu foarte mult. A fost un subpunct un pic mai altfel, care necesita mai multă atenţie pentru a observa anumite configuraţii şi anumite proprietăţi. La geometria în spaţiu problemele au fost frumoase. Sunt probleme cu care elevii sigur au lucrat la clasă. Un elev care a mers în mod constant la şcoală, care şi-a făcut temele şi a ascultat recomandările profesorului, poate să obţină nota 8 sau 8,50.”

Conform cadrului didactic, unii dintre elevi s-au confruntat şi cu provocări de natură psihologică.

„De exemplu, au fost copii care au savurat mult ideea (…) că reuşesc să treacă această probă la fel de uşor cum au trecut de cea la Limba şi literatura română şi s-au lăsat copleşiţi, aşa, de un aer de vacanţă şi de bucurie. În cazurile acestea atenţia a lăsat de dorit un pic şi e posibil să fi greşit o grilă sau să fi tratat subiectele cu lejeritate, cu uşurinţă sau nu au considerat că sunt provocatoare, situaţii în care au greşit ori la calcul, ori la selectarea răspunsului corect.

Asta ar fi fost o altă, să spunem, capcană. Pe de altă parte, sunt elevi care în această perioadă şi-au schimbat programul de lucru şi de odihnă. Să spunem, au avut un altfel de ritm de viaţă, în sensul că s-au culcat foarte târziu şi s-au obişnuit să lucreze mai spre orele de după-amiază. De fapt, lor li s-a solicitat să fie în formă maximă dimineaţa de la 9 la 11 şi atunci cumva ritmul obişnuit de a lucra la orele respective a fost schimbat”, adaugă profesoara.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *