O fostă secretară de stat în domeniul Învățământului, care este acum profesoară de matematică, acuză Inspectoratul Școlar Iași de intimidare după ce a dezvăluit public, pe platforma Facebook, erorile comise de sistemul folosit în cadrul unei evaluări standardizate susținute de elevi.
„Sunt niște anomalii în platformă”, susține Mihaela Popa.
„Inspectoratul Școlar Iași, la 3 săptămâni de la începerea școlii, un elev de liceu trebuia să dea la 10 materii, un elev de școală generală la ceva mai puține materii, evaluare standardizată. Noi, profesorii, nu am avut niciun acces nici la subiecte, la nimic. Elevii de clasa a V – a au sesizat că au primit subiecte cu radicali, ceea ce nu era pentru nivelul lor, pentru că ei dădeau materia de clasa a IV-a. Copiii nu mai făcuseră carte cam de 4 luni, să vii cu o astfel de evaluare după 4 luni de zile – 3 luni vacanță și o lună grevă – mi s-a părut din start un demers nepadagogic. Și am pus pe Facebook problemele, respectiv că platforma dă erori, apăreau în loc de fracții niște semne, au primit radicali și ei asta fac în clasa a VII-a, probleme cu enunțuri greșite în care se dădea lungimea și se cerea să se afle lungimea. Acum, când au venit rezultatele la o lună distanță, elevii mi-au spus că la unele probleme au răspuns corect, dar i-au punctat greșit, copiii au primit o notă și când au făcut refresh a apărut altă notă și am pus din nou pe Facebook”, ne-a decalarat profesoara.
După ce a detaliat toate erorile observate pe platforma de socializare, profesoara a primit o scrisoare oficială la adresa instituției de învățământ unde predă, pe care i-a înmânat-o directorul Colegiului.
„Astăzi a venit o adresă direct pe numele meu, cum că a cerut Inspectoratul că trebuie să trimitem ID-urile copiilor să vadă ce s-a întâmplat. Mi se pare total anormal acest lucru. Eu am ridicat aceste probleme pentru a atrage atenția că ceva nu merge și mă așteptam ca Inspectoratul sau Ministerul Educației care a pilotat la Iași să ceară un feedback la toți profesorii pentru că e o nemulțumire generală. Mi se pare total ilegal și total anormal să nu discute cu mine și să se ceară ID-urile copiilor la care nici eu nu am acces”, a spus Mihaela Popa.
„Probabil că au crezut că mă intimidează cu acestă adresă. Eu am să fac o adresă la comisia de învățământ din Senat pentru că există legi și există GDPR și vreau să văd cine și cum își permite să-și bată joc de copii, să-i scoată din ritm 10 zile, să nu discute cu profesorii de la clasă subiecte”, a mai spus profesoara.