Un scandal recent a șocat sistemul de învățământ într-un prestigios colegiu din Buzău, unde o profesoară de Limba și Literatura Română este acuzată de analfabetism. Tensiunile au escaladat rapid într-un conflict între cadrele didactice, elevi și părinți, determinând demisia conducerii liceului, care s-a confruntat cu dificultăți în a o concedia pe profesoară. Chiar și Inspectoratul Școlar Județean pare să o susțină, în ciuda îndoielilor legate de competențele sale în domeniul limbii române. Unii elevi au afirmat că poezia „Luceafărul” este un roman, alimentând și mai mult controversa.
Pe scurt, o profesoară de Limba și Literatura Română de la Colegiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău este acuzată de lipsă de pregătire adecvată de către elevi și părinți, care au cerut demisia ei. Însă situația este complexă. Directoarea școlii a reclamat că nu are control asupra procesului de recrutare și demitere a personalului școlar, protestând astfel față de Inspectoratul Școlar, instituție pe care o consideră responsabilă de situație. Ca formă de protest, directoarea și-a prezentat demisia. „Este incapabilă să susțină orele” și îi insultă pe elevi la clasă, mai precizează cadrul didactic care și-a dat demisia din funcție pentru că „am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii”, citează EduPedu.
Directoarea susține că profesoara în cauză a intrat pe catedra de Limba română într-un mod „care nu este conform cu mișcarea personalului didactic” și a explicat cum a fost chemată la inspectorat pentru a îi admite o cerere de completare a normei didactice a profesoarei, cerere care fusese depusă în afara calendarului de mobilitate și, conform regulilor, respinsă de directoare. „Speram să fie ce a fost în trecut, să nu fie repetabil și s-a dovedit a nu fi așa”, spune directoarea.
Deși elevii au reclamat situația, inspectorii nu au luat nicio atitudine. Atât părinții elevilor, cât și ceilalți profesori al Colegiului, s-au solidarizat cu directoarea demisionară, care a făcut un gest de onoare pentru a protesta împotriva lipsei de atitudine a Inspectoratului.
Într-un apel public către inspectori, profesorii întreabă afirmă: „Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii. Ce sens ar avea atunci libertatea noastră?”.
De la un laureat al premiului Nobel, la un doctor în Filologie agramat
Ca lucrurile să devină mai „picante“, vă spunem că, în 1923, viitorul laureat al Premiului Nobel, George Emil Palade, se înscria la Colegiul „Hașdeu”. 100 de ani mai târziu, în același colegiu, o profesoară, care susține că este doctor în Filologie, le spune elevilor în clasă că „opera ‘care’ o învățăm astăzi este ‘Luceafărul’, un roman”. Într-un secol s-a ajuns, de la un laureat al Premiului Nobel la o asemenea ignoranță, născută dintr-o combinație de incultură și agramatism.
„De aproape o lună a trebuit să privesc în ochii elevilor și ai părinților care nu mai puteau tolera situația ivită la clasă: faptul că un profesor de Limbă și literatură română este incapabil să susțină ora. Nu mai spun la un nivel ridicat, e vorba de erori grave, de confuzii între termeni, de dezacorduri, ceea ce este absolut inadmisibil. Am cercetat și s-a dovedit că tot ce au spus părinții și elevii era adevărat“, a declarat directoarea, potrivit EduPedu.
Eugen Ilea, reprezentantul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din București, consideră că s-a ajuns aici din cauza deficitului de resursă umană din sistemul de Învățământ. „Este o problemă pe care noi, părinții, am semnalat-o aproape în fiecare an. Nu avem suficiente cadre didactice. Catedra nu mai este atractivă. Meseria în sine nu mai este căutată, iar profesorii care mâine-poimâine vor ieși la pensie nu vor mai putea fi înlocuiți. Chiar și acum avem, dacă ne uităm pe statistici, câteva mii de necalificați care își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple“, a precizat părintele, potrivit aceleiași surse.