logo
RNTV Live

Producătorii de panouri fotovoltaice europeni au concurență China! Acestia au redus prețurile cu 25% pentru a face față

panouri_fotovoltaice
Constantin Corina

SolarPower Europe arată într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, că stocurile sunt mari și concurența producătorilor chinezi au dus la o ieftinire de 25% a prețurilor acestora, de când începutul anului.

“Acest lucru creează riscuri concrete pentru companii să intre în insolvență, deoarece stocurile, semnificative, vor trebui devalorizate”, se arată în scrisoare, potrivit FT.

Norwegian Crystals, un producător de componente pentru celulele solare, a depus deja cerere de insolvență luna trecută, iar Norsun, o altă companie solară norvegiană, și-a suspendat producția până la sfârșitul anului.

Din păcate, costul de fabricație a unui modul solar în Europa este mai mult decât dublu față de prețul spot curent, arată SolarPower Europe.

UE, speră să ajungă la o cotă de 45% energie verde până în 2030 însă să dezvolte o dependență de China similară cu cea pentru gazul rusesc.

Comisia Europeană a încercat deja să limiteze concurența neloială făcută de China, prin aplicarea de tarife la import, după ce, în 2012, Beijingul a acordat subvenții masive pentru industria sa de fotovoltaice. Dar, în 2018, aceste tarife au fost suspendate, pentru a stimula investițiile în capacități de producție de energie regenerabilă.

Comisia Europeană a declarat că este „conștientă de dificultățile cu care se confruntă producătorii din UE” și „este în contact regulat cu industria producătoare de energie regenerabilă… pentru a înțelege mai bine situația pieței și pentru a discuta posibile opțiuni de abordare a situației actuale”.

Jenny Chase, analist senior la BloombergNEF, a atribuit scăderea prețurilor producției de masă din China, combinată cu încetinirea cererii în Europa, cauzată de creșterea ratelor dobânzilor și blocajele legate de permise.

„O mulțime de producători europeni de energie solară vor ajunge la faliment… în următorii doi ani”, a spus ea, adăugând:

„Producătorii din UE au costuri mai mari, așa că este foarte, foarte probabil ca unii dintre ei să sufere”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor