O echipă de cercetători a realizat progrese semnificative în studiile privind îmbătrânirea, reușind să inverseze procesul de îmbătrânire în experimente efectuate pe animale. În cazul în care aceste rezultate pot fi aplicate la fel de eficient și la oameni, efectul ar fi similar cu acela al transformării unei persoane în vârstă de 80 de ani într-una de doar 26 de ani.
Cercetătorii de la Yuvan Research, o companie americană de biotehnologie, au obținut un progres remarcabil în domeniul biologiei îmbătrânirii. Ei au reușit să inverseze vârsta biologică a șobolanilor cu mai mult de jumătate folosind nanoparticule provenind de la o altă specie.
Într-un studiu revoluționar intitulat „Inversarea vârstei biologice în mai multe organe de șobolan cu ajutorul unei fracțiuni tinere de plasmă de porc”, recent publicat în revista GeroScience, oamenii de știință au prezentat o descoperire remarcabilă în domeniul biologiei îmbătrânirii. Un produs terapeutic numit E5, dezvoltat de Harold Katcher și colegii săi de la Yuvan, a fost injectat în șobolanii în vârstă, făcându-i semnificativ mai tineri în doar câteva zile.
E5 se bazează pe nanoparticule cu o structură complexă, incluzând exozomi, preluate din plasmă tânără de la o altă specie și poate reprograma epigenetica celulei primite, inversând vârsta acesteia la cea a donatorului tânăr, efectuând astfel o întinerire.
Steve Horvath, fost profesor de genetică și biostatistică la UCLA (Statele Unite), a jucat un rol esențial în acest studiu prin inventarea ceasurilor epigenetice, care determină vârsta biologică folosind probe de ADN. „Inițial, mi-a fost greu să cred în efectele profunde de întinerire epigenetică ale E5”, a spus el. „Cu toate acestea, constatările noastre sunt solid susținute de studii paralele pe rozătoare din diferite laboratoare”, a declarat prof. Horvath.
Analiza finală efectuată de echipa sa a arătat o inversare medie remarcabilă de 67,4% a vârstei epigenetice a șobolanilor tratați. Dacă aceste rezultate vor putea fi transpuse în mod similar și la oameni, ar putea echivala cu o persoană în vârstă de 80 de ani care revine la vârsta de 26 de ani. Cercetătorii de la Yuvan s-au angajat în urmă cu 5 ani într-o misiune imposibilă de a „vindeca” îmbătrânirea.
Unul dintre aceștia, Akshay Sanghavi, după ce și-a pierdut mama din cauza diabetului, a cercetat îmbătrânirea timp de 12 ani și a inițiat studii pentru a intensifica răspunsul căilor de reparare care scad odată cu vârsta.
El a dat peste lucrarea lui Harold Katcher, din 2013, privind schimbul de plasmă heterocronică și l-a contactat pentru a se alătura micii sale echipe. Restul, așa cum se spune, este istorie. Ei au pus bazele companiei Yuvan Research, din California. „Acest studiu arată că este posibil să se inverseze îmbătrânirea biologică”, spune Akshay Sanghav.
Un alt ceas al îmbătrânirii – măsurători compozite ale vârstei biologice care surprind diferite procese de îmbătrânire – GlycanAge, dezvoltat de profesorul Gordan Lauc, a confirmat rezultatele lui Horvath.
Prof. Lauc, a arătat, de asemenea, o inversare a vârstei de aproximativ 50%.
„Studiile pe oameni au demonstrat în mod clar că glicanii sunt foarte receptivi la diferite intervenții, dar schimbările sunt de obicei relativ lente și nu prea extinse. Reducerea dramatică a vârstei glicanilor la șobolanii tratați cu E5 este fascinantă”, a comentat el. Tinerețea remarcabilă a șobolanilor a fost cuantificată cu ajutorul unei invenții a lui Steve Horvath.
Cunoscute sub numele de ceasuri epigenetice, aceste instrumente măsoară vârsta biologică folosind metilarea ADN-ului. Studiul a aplicat șase ceasuri epigenetice diferite pe țesuturi de șobolani, dezvăluind o inversare medie uluitoare de 67,4% a vârstei biologice a șobolanilor vârstnici tratați.
Mai mult, rezultatele au fost susținute în mod solid de studii paralele pe rozătoare din diferite laboratoare, ceea ce adaugă credibilitate constatărilor. Efectele de întinerire au fost și mai pronunțate în funcție de ceasurile epigenetice rezultate, cu o întinerire a ficatului cu un procent impresionant de 77,6%.
Michael Snyder, președinte al Departamentului de Genetică și profesor de genetică la Universitatea Stanford, care nu a participat la acest studiu, dar face parte din consiliul consultativ științific al Yuvan Research, a declarat că „rezultatele sunt uimitoare și au un potențial enorm, nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, inclusiv pentru animalele de companie”.
De asemenea, această perspectivă are potențialul de a aborda și bolile legate de îmbătrânire, iar dincolo de acestea, ar putea avea aplicații în medicina veterinară și în biologia conservării.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.