logo
RNTV Live

Probleme în Guvern: Dimensiunea plapumei este insuficientă și se caută soluții, cu posibilitatea creșterii deficitului bugetar

guvern
Theo Tănăsescu

Un document intern de la Ministerul Finanțelor evidențiază o lipsă de fonduri pentru a acoperi creșterile de venituri. Oficialii de la Ministerul Finanțelor explorează opțiuni pentru finanțarea tuturor cheltuielilor, dar există posibilitatea unei majorări a deficitului bugetar.

Surse din cadrul Ministerului de Finanțe ne-au precizat că pentru acoperirea creșterii din luna iunie cu 7% a veniturilor din Educație și Sănătate, Ministerul Finanțelor va face o retrimestrializare. Mai concret, se vor cheltui banii în avans.

Aceste fonduri sunt așteptate înapoi la rectificarea bugetară, însă dacă nici rectificarea bugetară nu va fi suficientă, atunci este luată în calcul și majorarea deficitului.

Cei de la Ministerul de Finanțe încearcă să pună ANAF-ul în ”viteză turbo” pentru a crește gradul de colectare, dar este destul de dificil.

Negocieri la Comisia Europeană

Guvernul și Ministerul de Finanțe încearcă să negocieze cu cei de la Comisia Europeană o perioadă de 7 ani, timp în care România să revină la deficitul bugetar de maxim 3%.

Inițial, premierul Marcel Ciolacu susținea că vor fi nevoie de 3 ani pentru a reveni la deficitul bugetar de 3%, dar se pare că situația este mai complicată decât se anticipase.

Marcel Ciolacu susține că sunt bani

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări că sunt bani pentru toate cheltuielile angajate de Guvern.

„Sunt toţi banii, măsuraţi. Luni de dimineaţă, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii. Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori.

Cu adevărat, sunt nişte hotărâri judecătoreşti pe la Justiţie în care sunt nişte sume, câteodată mă ia şi pe mine ameţeala, unde nu s-a stat încă, nu au fost recunoscute de către statul român şi unde avem aceste discuţii. În rest, nu sunt probleme. Nici dacă ar fi, acele sume nu ar fi probleme pentru Guvernul României”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri la Parlament.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor