Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri un proiect de lege care acordă prioritate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea.

Proiectul prevede că „femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casieriile/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate”.

Doi deputați, Mihai Lasca și Claudiu Năsui, au votat împotriva proiectului de lege, însă nu au oferit explicații pentru opțiunea lor.

Conform proiectului, entitățile publice și private sunt obligate să afișeze în locuri vizibile, lângă casele de marcat, ghișee sau acolo unde se prestează serviciile, anunțuri care să indice acordarea de prioritate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care sunt disponibile casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

De asemenea, în locurile de parcare ale entităților publice și private, precum și în cele organizate de acestea, dacă există mai mult de 10 locuri de parcare, trebuie să fie amenajate, rezervate și/sau semnalizate cel puțin 4% din totalul locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea vehiculelor folosite de femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul în care numărul locurilor de parcare este mai mic de 10.

Pentru nerespectarea prevederilor privind acordarea priorității pentru femeile gravide și părinții cu copii mici, se vor aplica amenzi între 200 și 1.000 de lei. Încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare se va sancționa cu amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. De asemenea, folosirea abuzivă a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și părinților cu copii mici va fi sancționată cu amenzi între 2.000 și 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților are ultimul cuvânt în această chestiune.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *