Sursa: biotech-today.com

Insilico Medicine, un startup de biotehnologie din Hong Kong, a creat primul medicament la a cărui cercetare a fost folosită doar inteligenţa artificială, conform News.ro.

Medicamentul este numit INS018_055 şi este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.

„Este primul medicament creat în întregime de inteligenţa artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, a spsu Alex Zhavoronkov, fondator şi CEO al Insilico Medicine.

Procesul de cercetare a început în 2020, cu scopul de a găsi un leac la afecţiunea pentru care existau doar medicamente ce puteau numai să încetinească progresul bolii.

De obicei, dezvoltarea unui medicament durează aproximativ cinci ani pentru a ajunge la încercare, dar medicamentul AI a durat doar 12 luni.

Directorul executiv al Exscienta, profesorul Andrew Hopkins, a descris-o drept „o piatră de hotar cheie în descoperirea medicamentelor”.

El a declarat pentru BBC: „Am văzut AI pentru diagnosticarea pacienților și pentru analiza datelor și scanărilor pacienților, dar aceasta este o utilizare directă a AI în crearea unui nou medicament”.

  • Molecula – cunoscută sub denumirea de DSP-1181 – a fost creată prin utilizarea algoritmilor care au analizat potențialii compuși, verificându-i cu o bază de date uriașă de parametri.

„Există miliarde de decizii necesare pentru a găsi moleculele potrivite și este o decizie uriașă de a proiecta cu precizie un medicament. Dar frumusețea algoritmului este că sunt agnostici, deci poate fi aplicat oricărei boli, a spus profesorul Hopkins.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *