logo
RNTV Live

Primul județ care instituie o interdicție privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Elevilor nu le va mai fi permis să aibă telefoane mobile în timpul orelor sau chiar în timpul pauzelor

MATERIE-NOUA-SCOALA
Constantin Corina

Elevii ar putea fi obligați să predea telefoanele mobile la intrarea în școală și să le recupereze abia la sfârșitul cursurilor. Autoritățile susțin că aceste dispozitive sunt o sursă de traume pentru elevi, fiind folosite pentru înregistrarea și distribuirea unor momente neplăcute sau intime, în special în cazul bullying-ului

Noua Lege a Educației interzice folosirea telefoanelor mobile doar în timpul orelor de curs. Potrivit acesteia, profesorii au dreptul să confiște telefoanele și să le returneze ulterior fie elevului, fie părintelui, însă de cele mai multe ori se bazează pe încredere. În școala generală numărul 30 din Timișoara, s-a încercat interzicerea totală a telefoanelor, dar fără succes.

Părinții susțin că doresc să aibă control asupra copiilor lor în timpul școlii și se opun acestei reguli. Mihaela Șora, directorul Școlii Generale nr. 30 din Timișoara, explică că lipsa unei baze legale îi împiedică să intervină în prevenirea utilizării abuzive a telefoanelor mobile de către elevi.

Reporterul, Iulia Pop, constată că, deși în unele clase cutiile destinate depozitării telefoanelor sunt folosite cu succes în timpul orelor, în pauze dispozitivele dispar rapid. Interpretabilitatea legii, creativitatea elevilor și toleranța profesorilor, precum și dorința părinților de a-și controla copiii, fac puțin probabilă interzicerea totală a telefoanelor mobile în școli.

Autoritățile subliniază că telefoanele mobile pot deveni instrumente de intimidare și pot provoca traume elevilor. În acest sens, Ovidiu Drăgănescu, subprefectul județului, subliniază necesitatea unei organizări atente a sistemului de predare și recuperare a telefoanelor. Cosmin Hogea, de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, consideră posibilă impunerea unei restricții prin intermediul unei inițiative legislative.

Conform regulamentului școlar, sancțiunile pentru elevi pornesc de la observații scrise și avertismente și pot ajunge până la scăderea notei la purtare sau chiar exmatriculare, în cazul activităților precum copiatul sau înregistrarea orelor de curs.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor