logo
RNTV Live

Previziunea unor foști consilieri americani: Trump ar putea retrage SUA din NATO în cazul unei victorii electorale

Theo Tănăsescu

Pe fondul reacțiilor preocupate ale aliaților SUA în urma comentariilor recente ale lui Donald Trump, în care a sugerat Rusiei să atace aliații europeni care nu contribuie suficient la bugetul NATO, unii foști consilieri ai acestuia avertizează într-o carte că fostul președinte ar putea încerca să oficializeze retragerea SUA din alianța NATO în cazul câștigării unui al doilea mandat, conform informațiilor furnizate de CNN și relayate de news.ro.

În cartea “The Return of Great Powers”, care va fi publicată pe 12 martie, autorul Jim Sciutto (analistul şef de securitate naţională de la CNN) spune că un fost oficial american de rang înalt, care a lucrat la nivel înalt atât în administraţia Trump, cât şi în cea a lui Biden, i-ar fi indicat că dacă Trump îl va învinge pe preşedintele Joe Biden în noiembrie, “SUA vor ieşi din NATO”.

“NATO ar fi cu adevărat în pericol”, a fost de acord John Bolton, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Trump. “Cred că ar încerca să iasă.”

Putin și Kim, băieți de treabă

Dispreţul lui Trump faţă de angajamentele de securitate ale SUA se extinde şi la acordurile de apărare reciprocă cu Coreea de Sud şi Japonia, este citat în carte și generalul în retragere John Kelly, care a fost şeful de cabinet al lui Trump la Casa Albă.

“Ideea este că el nu a văzut absolut niciun rost în NATO”, a spus Kelly în carte. “El era pur şi simplu categoric împotriva faptului de a avea trupe în Coreea de Sud, din nou, o forţă de descurajare, sau de a avea trupe în Japonia, o forţă de descurajare”.

“El credea că (Vladimir) Putin era un tip de treabă şi Kim (Jong Un) era un tip de treabă, că am împins Coreea de Nord într-un colţ”, şi-a amintit Kelly. “Pentru el, era ca şi cum i-am fi provocat pe aceşti tipi. ‘Dacă nu aveam NATO, atunci Putin nu ar fi făcut aceste lucruri'”.

Retragere

Membrii de rang înalt ai administraţiei cu care a vorbit autorul au detaliat, de asemenea, modul în care Trump a fost aproape de a retrage SUA din alianţă, care este un fundament cheie al securităţii occidentale împotriva Rusiei, în primul său mandat şi avertizează că este posibil să meargă mai departe într-un al doilea mandat.

“Democraţii şi cei care strâng perle în presă par să fi uitat că am avut patru ani de pace şi prosperitate sub preşedintele Trump, dar Europa a văzut moarte şi distrugere sub Obama-Biden şi acum mai multă moarte şi distrugere sub Biden”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Jason Miller.

“Preşedintele Trump i-a determinat pe aliaţii noştri să îşi mărească cheltuielile NATO cerându-le să plătească, dar Joe Biden s-a întors să îi lase să profite de contribuabilul american. Când nu-ţi plăteşti cheltuielile de apărare nu poţi fi surprins că ai parte de mai mult război”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor