Prețurile petrolului au crescut cu mai mult de 4% miercuri, revenind după ce atinseseră minimele ultimilor patru ani la începutul sesiunii, ca urmare a anunțului președintelui american Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor pentru majoritatea țărilor!
În schimb, tariful impus Chinei a fost majorat la 125%, cu aplicare imediată, față de 104% cât era anterior. Contractele futures pentru petrolul Brent au încheiat sesiunea cu o creștere de 2,66 dolari (4,23%), ajungând la 65,48 dolari pe baril, în timp ce contractele West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 2,77 dolari (4,65%), atingând 62,35 dolari pe baril.
În aceeași zi, ambele tipuri de contracte pierduseră aproximativ 7% înainte de a înregistra o inversare a tendinței.
„Am ajuns la un punct de cotitură în conflictul comercial, Trump oferind o fereastră de 90 de zile țărilor dispuse să negocieze pentru eliminarea tarifelor,” a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group. „Practic, Trump izolează economic China de restul lumii,” a adăugat el.
China a răspuns prin impunerea unor tarife suplimentare de 84% asupra tuturor produselor americane, începând cu 10 aprilie. Bob Yawger, director de tranzacții futures pe energie la Mizuho, consideră că piața anticipează încheierea unui acord comercial cu China, fiind posibil ca SUA să facă progrese cu unele țări pe care China le considera aliați economici.
Totuși, escaladarea războiului comercial continuă să apese asupra prețurilor petrolului, avertizează analiștii.
„Conflictul comercial alimentează temerile privind o recesiune globală. Deși cererea de petrol nu a scăzut încă, preocupările privind o cerere mai slabă în lunile următoare necesită un preț mai mic pentru a declanșa ajustări de ofertă și a evita un excedent pe piață,” a explicat Giovanni Staunovo, analist UBS.
Măsurile de retorsiune din partea Canadei și Uniunii Europene au intrat și ele în vigoare miercuri. Uniunea Europeană a impus o rundă inițială de contra-tarife de 25% pe o gamă largă de produse americane.
În paralel, decizia OPEC+ de săptămâna trecută de a crește producția în luna mai cu 411.000 de barili pe zi limitează potențialul de apreciere al pieței, iar analistii se așteaptă ca această măsură să conducă la un surplus de ofertă.
În SUA, stocurile de petrol au crescut cu 2,6 milioane de barili, ajungând la 442,3 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările analiștilor, care estimau o creștere de 1,4 milioane de barili.
„Exporturile sunt deja la un nivel scăzut și rămâne de văzut dacă vom pierde accesul la piața chineză, ceea ce ar afecta în continuare exporturile noastre,” a afirmat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.
De asemenea, operatorul conductei Keystone, care leagă Canada de SUA, a emis o notificare de forță majoră după o scurgere de petrol în Dakota de Nord.
Conducta a fost oprită marți, după o deversare de țiței în apropiere de Fort Ransom, Dakota de Nord.