Prețurile petrolului au încheiat tranzacțiile de vineri cu o creștere de aproape 2% și au înregistrat primul câștig săptămânal din mijlocul lunii aprilie, susținute de optimismul generat de un acord comercial între Statele Unite și Regatul Unit, ceea ce a alimentat speranțele pentru progrese în relațiile comerciale dintre Washington și Beijing, informează Reuters!
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,07 dolari, sau 1,7%, închizând la 63,91 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,11 dolari, sau aproximativ 1,9%, atingând 61,02 dolari pe baril.
Pe parcursul săptămânii, ambele benchmarkuri au înregistrat o creștere de peste 4%.
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că China ar trebui să-și deschidă piața pentru produsele americane, adăugând că un tarif de 80% pe mărfurile chinezești „pare corect”, la o zi după anunțarea unui acord cu Regatul Unit care reduce taxele vamale pentru exporturile britanice de automobile și oțel. Alex Hodes, analist în energie la StoneX, a menționat că „piețele energetice – oricât de pesimiste au fost – încep în sfârșit să se scuture de negativitate și să se alinieze cu optimismul general al pieței, susținut de progresele în relațiile comerciale.”
Comentariile lui Trump și acordul cu Regatul Unit au stimulat speranțele pentru un acord similar între SUA și China. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, va avea o întâlnire în Elveția pe 10 mai cu vicepremierul chinez He Lifeng, principalul oficial economic al Beijingului.
În prezent, tarifele impuse de SUA asupra importurilor din China sunt de 145%.
Datele vamale publicate vineri au arătat o creștere mai mare decât estimările a exporturilor Chinei în aprilie, iar declinul importurilor s-a redus, oferind o ușurare înainte de discuțiile comerciale.
În plus, creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu a contribuit la aprecierea petrolului, potrivit analistului-șef Nikos Tzabouras.
Armata israeliană a anunțat că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, la doar câteva zile după ce Oman a mediat un acord de încetare a focului între SUA și rebelii Houthi, care au revendicat atacul de vineri.
Totuși, perspectivele prețurilor petrolului rămân incerte, influențate de evoluția economiei americane, politicile comerciale ale Washingtonului și implementarea sancțiunilor asupra Iranului și Rusiei, a spus Marcus McGregor, director de cercetare la firma Conning.
Joi, SUA au impus sancțiuni unei a treia rafinării chineze independente pentru achiziții de țiței iranian, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de negocieri nucleare în Oman.
Un factor care a tempera creșterea prețurilor a fost planul OPEC+ de a majora producția de petrol. Totuși, un sondaj Reuters a arătat o scădere ușoară a producției de petrol a OPEC în aprilie, scăderile din Libia, Venezuela și Irak compensând majorările planificate.
„Datele din sondaj au fost suficiente pentru a adăuga o rază de speranță piețelor deja entuziasmate în așteptarea discuțiilor comerciale SUA-China”, a declarat analistul PVM, John Evans.