logo
RNTV Live

Prețul cărnii de porc crește în preajma Crăciunului

hranirea-porcilor-lege
Tudor Teodora

Piața cărnii de porc înregistrează o creștere în preajma sărbătorilor de iarnă, alimentată de inflație, creșterea prețurilor la materiile prime și costurile ridicate cu energia, gazele naturale și combustibilii, conform informațiilor prezentate de Ziarul de Iași.

Omul de afaceri ieșean Marian Răileanu, cu o experiență de aproape 20 de ani în procesarea și distribuția de produse din carne prin compania sa Raimar, susține că în luna ianuarie 2023, carcasa de porc era achiziționată cu 10,5 lei/kg fără TVA, atingând acum 16 lei/kg fără TVA. În opinia sa, puterea de cumpărare a consumatorilor va scădea, fapt deja reflectat în actuala conjunctură.

Cu o lună înainte de Crăciun, produse precum pulpa de porc se regăsesc în magazine la prețuri cuprinse între 24 și 28 de lei/kg sau chiar mai mult, variind în funcție de profilul carmangeriei, cu câțiva lei mai mult față de anul anterior.

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, estimează că aproximativ 80% din carnea de porc disponibilă în magazine și consumată în țară provine din import.

Referindu-se la importuri, Ladoși menționează că diferența de preț nu este semnificativă, fiind în jur de 1 leu sau 50 de bani/kg, dar subliniază că aceasta se aplică la achiziții mari, în cantități mari. El subliniază că există actori din România care importă carne și o distribuie în țară, adăugând un adaos mai mic în comparație cu firmele mai mici. Cu toate acestea, jucătorii mari de pe piață sunt cei care stabilesc prețurile, ajustându-le în concordanță cu cele din import.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor