Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat marți că perspectivele unei moțiuni de cenzură sunt nule după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru proiectul de măsuri fiscal-bugetare, deoarece Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) dețin o majoritate confortabilă în Parlament.

„UDMR nu va semna o moțiune de cenzură dacă proiectul final conține ceea ce am discutat cu domnii Ciolacu și Ciucă. Nu condiționăm semnarea moțiunii de existența sau absența secretarilor de stat ai UDMR la Educație și Departamentul pentru minorități. Decizia noastră se va baza pe textul final al proiectului, pe problemele care pot apărea și pe voturile pe care le putem obține”, a declarat Kelemen Hunor în Parlament.

Cu privire la avizul negativ al Consiliului Legislativ, Kelemen a menționat că nu l-a văzut, dar că orice probleme pot fi soluționate prin intermediul Curții Constituționale.

Președintele UDMR a discutat și cu liderul Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, cu privire la moțiunea de cenzură, subliniind că UDMR dorește să rezolve anumite probleme, deoarece șansele de a demite Guvernul prin adoptarea unei moțiuni de cenzură sunt minime, PNL și PSD deținând aproximativ 60% din voturi.

„Moțiunea de cenzură poate atrage atenția mediatic, dar nu rezolvă nimic. Scopul nostru principal a fost să soluționăm problemele instituțiilor de cultură și să asigurăm autonomia autorităților locale în gestionarea resurselor lor financiare. Am reușit să obținem aceste lucruri și să prevenim intervenția Guvernului în aceste domenii. Prin urmare, în prezent, nu putem demite Guvernul, dar am rezolvat probleme semnificative pentru instituțiile de cultură și autoritățile locale, inclusiv reducerea cu 10% a posturilor vacante din administrația locală, dar fără a elimina complet aceste posturi, deoarece acest lucru ar fi impracticabil”, a explicat liderul UDMR.

Kelemen a menționat că au existat sugestii din partea PNL către UDMR cu privire la o moțiune de cenzură, dar când a fost întrebat dacă ar susține-o, acestea au fost negate.

„Am primit mesaje de la PNL și de la USR cu privire la o posibilă moțiune de cenzură, dar nu pot spune mai mult decât atât. Ei nu vor fi lăsați să voteze pentru o moțiune de cenzură pentru că au majoritatea cu 60%. Deci, deși o moțiune de cenzură este un instrument puternic pentru controlul Guvernului, dacă nu poate duce la demiterea acestuia, are doar impact mediatic, dar nu rezolvă cu adevărat problemele politice”, a adăugat Kelemen.

El a subliniat că toate cerințele UDMR au fost acceptate, dar mai trebuie să fie stabilite detalii prin hotărâri de Guvern. De exemplu, UDMR a propus ca sumele colectate din taxa de lux să revină autorităților locale, deoarece aceasta se referă la impozitele pe clădiri și alte proprietăți. Acest aspect urmează să fie reglementat prin hotărâri de Guvern, nu prin asumarea răspunderii.

Referindu-se la taxa de solidaritate de 1%, Kelemen a menționat că UDMR a propus-o în trecut și este de acord cu aceasta pentru o perioadă limitată. El a remarcat că, dacă PNL ar fi acceptat această propunere în trecut, situația deficitului bugetar ar fi fost mai favorabilă în prezent.

În ceea ce privește amendamentul referitor la Pilonul II de pensii, liderul UDMR a avertizat că ar fi o greșeală gravă să se intervină în acest domeniu, dar a recunoscut că nu cunoaște conținutul precis al amendamentului.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *