Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat miercuri speranța că în toamna acestui an va putea fi organizat un „summit de pace” care să încheie conflictul cu Rusia și să restabilească pacea în țara sa. El a menționat că săptămâna curentă, discuțiile desfășurate în Arabia Saudită reprezintă un pas important în această direcție.

„Lucrăm pentru a face acest summit să aibă loc anul acesta„, a declarat Zelenski în fața diplomaților ucraineni, referindu-se la un eveniment care să aducă pacea în regiune. „Toamna se apropie, dar încă mai avem timp să pregătim acest summit și să implicăm majoritatea țărilor lumii”, a adăugat președintele ucrainean, care, împreună cu aliații săi, încearcă să obțină un sprijin internațional cât mai amplu pentru un „summit de pace” care să se bazeze pe formula de pace propusă de Kiev.

Zelenski a dezvăluit că aproximativ 40 de țări vor fi reprezentate la discuțiile confidențiale programate să aibă loc în Arabia Saudită la Jeddah, în acest weekend. Aceste discuții vor aborda planul de pace propus de Ucraina, care cere retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina și restabilirea granițelor țării, inclusiv a Peninsulei Crimeea, recunoscută internațional.

În cadrul discuțiilor din Arabia Saudită, vor participa reprezentanți ai SUA, unor țări europene, Egiptului, Turciei, dar și Braziliei și Indiei, care fac parte din grupul BRICS și sunt considerate apropiate de Rusia.

Cu toate acestea, Rusia nu a fost invitată la această reuniune, iar aceasta vede evenimentul de la Jeddah ca pe o încercare de a promova punctele de vedere ale Ucrainei și de a obține susținere din partea altor state.

În ciuda acestor aspecte, surse diplomatice citate de agenția DPA susțin că Arabia Saudită, gazda reuniunii, depune eforturi pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, sperând că „un summit global de pace” va putea fi organizat mai târziu anul acesta pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni și cei din Occident au declarat că „summitul de pace” menționat de Zelenski nu va include participarea Rusiei, deși aceasta este parte implicată în conflict. Prin urmare, această formulă nu ar presupune negocieri directe între Moscova și Kiev.

Ultima rundă de negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina a avut loc în martie anul precedent la Istanbul. De atunci, Kievul a condiționat orice tratative cu Moscova de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și restabilirea granițelor țării, conform planului propus de Zelenski și considerat de Moscova drept o cerere de capitulare a Rusiei. Pe de altă parte, Rusia cere ca Ucraina să accepte pierderea Crimeei și a teritoriilor ocupate de Rusia și reproșează oficialilor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace anul precedent din cauza presiunilor din partea Washingtonului.

În plus, în discursul său de miercuri, Volodimir Zelenski a solicitat Uniunii Europene să aprobe negocierile pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar până la sfârșitul acestui an. „Până la finele anului, trebuie să obținem aprobarea Consiliului European pentru a începe negocierile privind aderarea statului nostru. Nu există alternativă la acest lucru”, a subliniat el.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *