Joi, în timpul unei vizite la Odesa, un important port la Marea Neagră, care a fost ținta mai multor atacuri din partea Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a inspectat Catedrala Schimbarea la Față, care a fost avariată într-un recent bombardament rusesc.

Potrivit unui comunicat emis de președinția ucraineană, „Volodimir Zelenski a examinat daunele cauzate de recentele bombardamente masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile și centrului istoric al Odesei, inclusiv Catedrala Schimbarea la Față.”

În cadrul vizitei, președintele a fost informat cu privire la amploarea distrugerilor în interiorul catedralei și despre starea sa actuală, precum și despre posibilitățile de reconstrucție.

Catedrala Schimbarea la Față este cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa și centrul său istoric a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO la începutul anului curent. Clădirea a fost avariată în urma bombardamentelor Rusiei în timpul unui val de atacuri duminică trecută.

Potrivit informațiilor oferite de președinție, „altarul a fost complet distrus, iar structura de susținere a clădirii a fost deteriorată”.

Catedrala Schimbarea la Față a fost construită în 1795, demolată de sovietici în 1936 și apoi reconstruită în anii 2000. În 2010, aceasta a fost sfințită de către Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Menționăm că catedrala aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este subordonată Patriarhiei Moscovei, o ramură care și-a întrerupt legăturile cu Rusia după invazia din 2022.

Deși Kremlinul a negat că ar fi vizat acest edificiu, susținând că distrugerile au fost provocate de rachete antiaeriene ucrainene, trase pentru a intercepta rachetele rusești care cădeau asupra orașului.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *