Sursa: psnews.ro

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, punând astfel capăt unui blocaj care dura de peste un an, potrivit declaraţiilor secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Această decizie a fost primită cu bucurie de liderii NATO, care au salutat acest moment ca fiind „o zi istorică”.

Jens Stoltenberg a afirmat că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei parlamentului turc cât mai curând posibil şi să depună eforturi pentru a asigura ratificarea acestuia. Această mişcare este considerată un pas important în istorie, aducând beneficii securităţii tuturor aliaţilor NATO într-un moment critic. Secretarul general al NATO a subliniat că acest pas face ca alianţa să fie mai puternică şi mai sigură pentru toţi membrii săi.

Cu câteva ore înainte de această decizie, preşedintele Erdogan a legat sprijinul său pentru aderarea Suediei la NATO de negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. În timpul unei discuţii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cei doi lideri au convenit să „revitalizeze” relaţiile dintre Turcia şi UE, conform liderului european.

Jens Stoltenberg a mai precizat că Suedia, în calitate de membru al Uniunii Europene, a fost de acord să sprijine activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE şi să contribuie la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia şi liberalizarea vizelor.

Deşi Turcia a devenit oficial candidată pentru aderarea la UE în 1987, iar negocierile de aderare au început în 2005, procesul a rămas blocat de câţiva ani. Cu toate acestea, prin sprijinul acordat aderării Suediei la NATO, Erdogan a deschis uşi noi în relaţiile dintre Turcia şi UE, oferind o nouă perspectivă pentru continuarea discuţiilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *