Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat marţi că schimburile comerciale dintre România şi Italia ating nivele record, dar a evidenţiat existenţa oportunităţilor de creştere datorate progresului economic al ţării. Acest progres, care s-a manifestat în special în sectoarele energetice şi alimentare, contribuie la consolidarea statutului regional al României.

În urma unei întâlniri productive de lucru cu Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, preşedintele Ciucă a evidenţiat importanţa consolidării relaţiilor economice şi diplomatice dintre cele două ţări. Tematica discuţiilor a inclus cooperarea în domeniile diplomatice, afacerilor europene şi colaborarea judiciară. În contextul acestor discuţii, Nicolae Ciucă a subliniat că, deşi schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins cote înalte, există încă spaţiu pentru dezvoltare, fapt generat de creşterea economică remarcabilă a României. Această creştere a conferit ţării o influenţă regională crescută în sectoarele energetic şi alimentar.

Preşedintele Senatului a subliniat de asemenea importanţa intensificării exporturilor către Italia şi atragerii de investiţii italiene în aceste sectoare-cheie. „Am exprimat aprecierea noastră faţă de sprijinul necondiţionat pe care Italia îl acordă României în eforturile noastre de a deveni membru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar şi în ceea ce priveşte integrarea noastră în Spaţiul Schengen”, a menţionat Ciucă într-o postare pe platforma Facebook.

El a continuat să evidenţieze că libertatea de circulaţie în Spaţiul Schengen ar aduce beneficii semnificative pentru comunitatea românească din Italia şi pentru relaţiile dintre cele două ţări. În cadrul discuţiilor, a fost reiterat sprijinul României şi Italiei pentru Ucraina în faţa provocării agresiunii ruseşti.

În încheiere, preşedintele Ciucă a evidenţiat sprijinul şi angajamentul Italiei în ceea ce priveşte perspectiva europeană a statelor din Vecinătatea Estică, precum şi susţinerea pentru statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană acordat Republicii Moldova. De asemenea, el a reafirmat sprijinul continuu al României pentru dezvoltarea economică şi bunăstarea Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *