Kremlinul a anunţat vineri că Preşedintele rus Vladimir Putin va avea în curând o întâlnire cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, a răspuns întrebărilor cu privire la invitaţia primită de Putin de la Erdogan spunând: „S-a convenit ca această întâlnire să aibă loc în curând.” El a mai adăugat: „De obicei, anunţăm astfel de vizite în sincron cu ţările partenere. Vom face anunţul despre data şi locaţia întâlnirii în curând. Preparativele pentru această întâlnire sunt făcute cu mare atenţie.”

Agenţia de presă de stat rusă RIA, citată de Reuters, a transmis anterior fără detalii că ministrul turc de externe, Hakan Fidan, urmează să facă o vizită în Rusia.

Turcia încearcă să convingă Rusia să reia acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, mediat anul trecut de Ankara şi ONU, după ce Rusia a ieşit din înţelegerea care permitea exporturile din porturile ucrainene, în contextul crizei alimentare mondiale. Moscova a justificat retragerea prin faptul că măsurile care ar fi facilitat exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte nu au fost implementate, după cum menţionează Reuters.

Într-o convorbire telefonică la începutul lunii august, Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia este pregătită să reia acordul imediat ce obligaţiile Occidentului privind exporturile ruse de cereale vor fi îndeplinite. Aceste exporturi nu sunt afectate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, dar Moscova a reclamat obstacole legate de plăţi, logistica şi asigurări.

De la expirarea acordului pe 17 iulie, preţurile cerealelor au crescut pe pieţele globale, în timp ce Rusia a atacat repetat porturile şi silozurile ucrainene.

Ambele ţări, Rusia şi Ucraina, sunt exportatoare importante de cereale. În intervalul de un an în care a funcţionat acordul privind transportul pe Marea Neagră, ucrainenii au exportat aproape 33 de milioane de tone de cereale.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *