Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a blocat liberalizarea pilulei de a doua zi prin utilizarea dreptului de veto. În același timp, guvernul a anticipat această decizie și a anunțat că farmaciile vor fi autorizate să elibereze rețete pentru pilulă!

Președintele conservator polonez, Andrzej Duda, a utilizat veto-ul vineri pentru a se opune unei legi privind liberalizarea accesului la pilula de a doua zi începând de la vârsta de 15 ani, adoptată de coaliția proeuropeană aflată la guvernare din decembrie. Această mișcare survine în contextul în care pilula este autorizată în prezent în Polonia doar pe bază de rețetă medicală, conform anunțului făcut de președinție.

Polonia a cunoscut o restrângere a drepturilor reproductive ale femeilor în cei opt ani de guvernare ai Partidului Lege și Justiție (PiS), partid naționalist și populist. Accesul la contracepția de urgență a fost limitat la prescripție medicală în 2017.

Andrzej Duda a decis să trimită înapoi în Parlament amendamentul la legea privind produsele farmaceutice și să solicite o reexaminare a legii, conform comunicatului emis de președinție.

El a motivat respingerea invocând respectarea normelor de protecție a sănătății copiilor. Președintele nu poate accepta soluții legale care să permită copiilor sub vârsta de 18 ani să aibă acces la medicamente contraceptive fără control medical și fără a ține cont de rolul și responsabilitatea părinților, conform comunicatului.

Ministrul Educației, Katarzyna Lubnauer, a comentat imediat, spunând că este păcat că președintele se opune încă o dată femeilor din Polonia.

Guvernul, anticipând acest veto, a anunțat că va evita obstrucționarea prin autorizarea farmaciilor de a elibera rețete pentru pilula de a doua zi.

„Am pregătit un regulament (…). Această pilulă va fi disponibilă pe baza unei prescripții farmaceutice emise de un farmacist”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Izabela Leszczyna.

„Dacă dorim să evităm sarcinile nedorite, trebuie să facem totul pentru a facilita accesul la pilulă cât mai devreme posibil”, a adăugat ea. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), contracepția de urgență ar trebui să fie inclusă în mod sistematic în toate programele naționale de planificare familială.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *