Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat într-o convorbire cu prim-ministrul irakian hotărârea Franței de a combate gruparea Stat Islamic, în urma pierderii a trei militari francezi în luna august în Irak.

În discuția sa cu Mohamed Chia al-Soudani, Macron a subliniat „angajamentul Franței de a continua lupta împotriva Daesh (acronimul arab pentru Stat Islamic), în cadrul coaliției internaționale, alături de guvernul irakian, guvernul regional al Kurdistanului irakian și Forțele Democrate Siriene”. De asemenea, președintele Macron a exprimat sprijinul Franței pentru populațiile irakiene, mai ales în zonele eliberate de influența Stat Islamic.

Convorbirea telefonică a avut loc marți, la câteva ore după anunțul morții unui membru al forțelor speciale franceze în timpul unei operațiuni antijihadiste de sprijin a armatei irakiene. În aceeași operațiune, alți patru militari francezi au fost răniți. În plus, în luna august, doi militari francezi au fost uciși în circumstanțe diferite.

Potrivit surselor de securitate irakiene din Kirkuk, o operațiune comună între forțele antiteroriste irakiene și militari francezi staționați în Kirkuk a fost ținta unei ambuscade a jihadiștilor din gruparea Stat Islamic în provincia Salahedin, în deșertul Al-Aith, aproape de provincia Kirkuk.

Comunicatul Președinției franceze menționează că premierul irakian a transmis mulțumiri președintelui francez și a adus un omagiu celor trei militari francezi decedați în operațiunile recente din Irak. Aproximativ 600 de militari francezi sunt implicați în operațiunea Chammal în regiune, care combină formare și consultanță pentru forțele irakiene, precum și sprijin aerian în cadrul coaliției internaționale Inherent Resolve împotriva Stat Islamic, creată în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *