Conform Cristinei Chiriac, președintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), remitențele trimise de românii plecați la muncă în străinătate reprezintă o sursă importantă de venit pentru economia României și o contribuție semnificativă la bunăstarea familiilor rămase în țară.
- Remitențele joacă un rol esențial în sprijinirea comunităților și în echilibrarea balanței de plăți a țării, contribuind astfel la creșterea economică și la stabilizarea financiară. Ele pot ajuta la reducerea sărăciei și la creșterea nivelului de trai al familiilor beneficiare.
Cristina Chiriac: „Paradoxal, economia românească a beneficiat totuşi de exodul capitalului său uman. Românii plecaţi la muncă în străinătate sunt active financiare uriaşe pentru economie, prin remitenţe, acele sume consistente pe care le trimit rudelor rămase acasă. În ultimii trei ani, în România au fost transferate remitenţe în valoare totală de 25,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale, sume care au susţinut consumul şi, implicit, moneda naţională.”
Președinta CONAF a transmis că, în 2021, aproape două treimi din sumele trimise acasă au venit din trei destinaţii ale românilor plecaţi la muncă: Spania, Italia şi Germania. Românii din Spania au trimis acasă 2 miliarde de dolari, cei din Italia 1,9 miliarde de dolari şi cei din Germania 1,79 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale. Din Marea Britanie au intrat în România încă 774 milioane de dolari, iar din Statele Unite 369 de milioane de dolari.
Cristina Chiriac: „Interesant este faptul că emigraţia românească din Italia şi din Spania, cea mai numeroasă, este în general mai slab calificată.
Un client Revolut care utilizează aplicaţia financiară pentru transferuri internaţionale de bani a trimis, în medie, în România 1.757 de euro, în semestrul I 2023 (+3% faţă de semestru I 2022).”
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.