Sursă foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu a manifestat nicio surprindere față de decizia Turciei de a renunța la dreptul de veto în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO.

Declarațiile au fost făcute de Biden la Palatul Prezidențial din Vilnius, unde președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a primit cu onoruri speciale, inclusiv un covor roșu și o fanfară militară care a intonat imnurile naționale ale celor două țări.

După ce și-a scris gândurile în cartea de oaspeți, un jurnalist l-a întrebat pe Biden dacă a fost surprins de decizia Turciei de a debloca aderarea Suediei la NATO. Președintele a răspuns prompt: „Absolut deloc”. Ulterior, el a promis că va reveni asupra subiectului mai târziu, în timp ce se așeza pe scaun pentru a începe reuniunea cu Nauseda.

Un alt jurnalist a profitat de ocazie pentru a-l întreba pe președintele american ce a determinat Turcia să-și schimbe poziția. Biden a zâmbit și a replicat: „Tu ce crezi?”, dar nu a oferit explicații suplimentare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni seara că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord să permită aderarea Suediei la Alianță.

Biden i-a mulțumit lui Erdogan pentru ridicarea dreptului de veto asupra aderării Suediei la NATO și a subliniat că este pregătit să colaboreze cu liderul turc în problemele de apărare, fără a oferi detalii suplimentare.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *