Sursă foto: Sfatul medicului

Ministerul Sănătății a înregistrat în trecut un excedent de doze de vaccin gripal care nu au fost utilizate, în special în 2021, când aproximativ 600.000 de doze de vaccin au rămas nefolosite, generând o pierdere economică semnificativă.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a exprimat speranța că, deși programul de vaccinare nu poate funcționa perfect, măsurile luate pentru rambursarea vaccinurilor vor contribui la o creștere a acoperirii vaccinale în România.

Ministrul a adăugat că în 2017, jumătate din dozele de vaccin gripal au fost aruncate. Cu toate acestea, el a subliniat importanța protejării oamenilor prin vaccinare, indiferent de nivelul de acoperire vaccinală, mai degrabă decât focalizarea exclusivă pe acest indicator. El a exprimat speranța că, în următorii 2-3 ani, se va observa o creștere semnificativă a acoperirii vaccinale, dar a menționat că protejarea oamenilor rămâne obiectivul principal.

Persoanele aflate în grupurile de risc, cum ar fi pacienții cronici, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, copiii și gravidele, pot beneficia de decontarea a 100% a costului vaccinurilor gripale începând de acum.

Pentru aceste categorii de pacienți, procesul de vaccinare este, de asemenea, decontat atunci când se efectuează la medicul de familie. În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, care nu au boli cronice, compensarea costului vaccinurilor este de 50%. Cea mai tânără categorie de vârstă, între 19 și 44 de ani, nu beneficiază de decontare a vaccinurilor gripale.

COPAC (Consiliul pentru Operaționalizarea Platformei Asigurărilor Complementare de Sănătate) a elaborat un traseu pentru persoanele care doresc să se vaccineze în România, ținând cont că românii se pot vaccina atât la medicul de familie, cât și la farmaciile care fac parte din programul pilot de vaccinare. În prezent, sunt înscrise în acest program 250 de farmacii.

Pentru persoanele care beneficiază de decontarea vaccinării antigripale, procedura include următorii pași: medicul de familie sau medicul specialist, după o evaluare medicală, eliberează o rețetă compensată. Pacientul se deplasează la o farmacie unde primește vaccinul gripal gratuit sau cu o reducere de 50%, în funcție de categoria din care face parte.

Dacă farmacia respectivă face parte din programul de vaccinare și are personal calificat, pacientul poate să fie vaccinat acolo. Altfel, pacientul se poate întoarce la medicul de familie sau la medicul specialist pentru vaccinare.

Trebuie menționat că procedura de vaccinare în farmacii nu este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, există un serviciu de administrare intramusculară care poate acoperi și administrarea vaccinului gripal.

În prezent, cei care aleg să se vaccineze în farmacii trebuie să plătească pentru serviciul de vaccinare, chiar dacă obțin vaccinul gratuit pe baza rețetei medicale. Orice medic, indiferent de specialitate, poate prescrie vaccinul gripal.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *