Președintele american, Joe Biden, a abordat joi o chestiune delicată într-o conferință de presă la Helsinki alături de omologul finlandez, Sauli Niinisto. Întrebat despre recenta rebeliune condusă de Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, Biden a făcut o remarcă cu subînțeles, sfătuindu-l pe Prigojin să aibă grijă la ceea ce mănâncă.

Biden a menționat că locația lui Prigojin este necunoscută și a sugerat că, dacă ar fi în locul său, ar fi vigilent în privința alimentației sale. Această afirmație pare să facă trimitere la incidente anterioare de otrăvire a liderilor politici care s-au opus președintelui rus, Vladimir Putin, cum ar fi cazul opozantului Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit în 2020 cu agentul neurotoxic Noviciok și se află acum în închisoare.

Grupul Wagner, cunoscut pentru rolul său în ofensiva Rusiei din estul Ucrainei, a declanșat o rebeliune armată la sfârșitul lunii iunie, capturând o bază militară importantă în sudul Rusiei și avansând spre Moscova. Cu toate acestea, rebelii s-au întors în drumul lor către capitală în urma unei înțelegeri între președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, și Putin, care permitea mercenarilor Wagner și lui Prigojin să se refugieze în Belarus.

Cu toate acestea, locația exactă a lui Prigojin rămâne necunoscută. Lukașenko a afirmat săptămâna trecută că Prigojin se află în Rusia, în ciuda acordului convenit cu Putin, care prevedea șederea sa în Belarus.

Pe 10 iulie, Kremlinul a anunțat că șeful Wagner s-a întâlnit cu Putin timp de trei ore, la scurt timp după rebeliunea armată. Acest eveniment a adus o nouă perspectivă asupra situației lui Prigojin și a implicării sale în acțiunile din regiune.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *