Premierul Marcel Ciolacu a convocat joi, 26 septembrie, o ședință operativă la Palatul Victoria, începând cu ora 16:00, pentru a analiza măsurile necesare în contextul avertizărilor meteorologice legate de creșterea debitului fluviului Dunărea.

Participanți la ședință

La întâlnire vor lua parte mai mulți oficiali, inclusiv:

  • Marian Neacșu, vicepremier
  • Mircea Fechet, ministrul Mediului
  • Raed Arafat, secretarul de stat
  • Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale Apele Române
  • Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie
  • Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat
  • Rădoi Ianăș, reprezentant de la Societatea Hidroelectrica

Contextul și măsurile de pregătire

În preambulul acestei ședințe, Raed Arafat a organizat marți o videoconferință cu prefecții și comitetele județene pentru situații de urgență (CJSU) din județele traversate de Dunăre. Scopul acestei întâlniri a fost stabilirea măsurilor preventive și de intervenție necesare pentru a gestiona riscurile legate de creșterea debitelor fluviului.

Arafat a subliniat importanța pregătirii populației pentru eventualitatea evacuărilor, îndemnând cetățenii să aibă la îndemână actele de identitate, banii, medicamentele și să fie pregătiți pentru orice eventualitate.

„Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galați, aici știm că vine viitura și trebuie să fim foarte atenți asupra ei. Putem anticipa și să ne pregătim din timp”, a declarat Raed Arafat.

Situația gestionabilă, dar cu precauții

Arafat a menționat că, deși autoritățile de mediu au evaluat situația ca fiind gestionabilă, este esențial ca pregătirea pentru situații de urgență să fie maximă. „Cantitatea care va intra este sub alte situații cu care ne-am confruntat și nu ar trebui să fie probleme, dar trebuie să fim pregătiți”, a adăugat acesta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews