Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că Guvernul a finalizat proiectul de măsuri fiscal-bugetare, care a beneficiat de consultări cu toți partenerii sociali, iar acest act va fi supus asumării în Parlament. Ciolacu a subliniat că măsurile vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reconfigurarea sistemului fiscal pentru a deveni mai echitabil.

Ciolacu a subliniat că în proiectul de act normativ nu se prevede creșterea TVA-ului general și se menține TVA-ul la 9% pentru alimente și medicamente, precum și TVA-ul redus de 5% pentru lemne de foc, energie, gaze și cărți. El a argumentat că aceste măsuri nu vor conduce la creșterea prețurilor.

De asemenea, premierul a subliniat că nu se poate vorbi despre austeritate, deoarece unul dintre aspectele cheie ale acestui proiect este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 de lei, și o creștere de 12,5% a salariului minim în construcții, ajungând la 4.500 de lei. Aceste măsuri vor beneficia de creșterea salariilor pentru aproximativ 2 milioane de persoane, fără a impune taxe suplimentare pentru angajați.

Premierul a menționat, de asemenea, că se va efectua o restructurare semnificativă a aparatului bugetar, eliminându-se mii de posturi de șefi, împreună cu personalul auxiliar asociat, în cadrul celei mai ambițioase reforme a aparatului de stat de la Revoluție încoace.

În final, Ciolacu a subliniat importanța acestui proiect pentru continuarea dezvoltării României, evitând astfel oprirea fondurilor europene și asigurând aderarea țării la OECD, cu beneficii semnificative în atragerea de investiții străine în România.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *