logo
RNTV Live

Premierul Greciei solicită Comisiei Europene să intervină drastic asupra marilor lanțuri de magazine: Prețurile au scăpat de sub control!

comisia-europeana-e1611858218641
Theo Tănăsescu

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a solicitat într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene “mai multă transparență” privind piața unică în contextul creșterii prețurilor, pe care o consideră “una dintre prioritățile” europenilor pentru 9 iunie, conform informațiilor furnizate de AFP.

“Este crucial” ca “UE să demonstreze că este capabilă să stabilească priorităţile corecte”, printre care protejarea consumatorilor în faţa “preţurilor crescute”, scrie Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, cu data de sâmbătă, însă dată publicităţii luni de biroul său de presă.

“Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Liderul elen, care se confruntă în Grecia cu nemulţumirea consumatorilor, îndeamnă Bruxellesul “să intervină în mod decisiv, rapid şi eficace” pentru a reglementa piaţa unică. Potrivit lui Mitsotakis, “recenta criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.Puterea de cumpărare şi inflaţia sunt principalele preocupări ale grecilor pentru scrutinul european, în timp ce mulţi denunţă o creştere importantă a preţurilor la produse alimentare.

Potrivit prim-ministrului elen, în unele ţări, între care Grecia, produsele de bază se vând mai scump în raport cu alte ţări ale Uniunii Europene, din cauza “constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaţionale”.

El propune măsuri pentru “a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi “interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

În aprilie, preţurile la consum au înregistrat în Grecia o creştere cu 3,1% pe an, cu o majorare la produsele alimentare de 5,4%, potrivit serviciului de statistici Elsat.

Costul de trai din ce în ce mai ridicat au făcut să crească în ultimele luni nemulţumirea socială în Grecia, unde salariile se menţin printre cele mai mici din ţările membre ale UE, pe locul 21, potrivit Eurostat.

Sindicatele elene au organizat recent numeroase greve şi adunări. După o grevă generală la sfârşitul lui februarie, Confederaţia din sectorul privat (GSEE) a declanşat o grevă de 24 de ore în aprilie.

Marţi, Sindicatul funcţionarilor (Adedy) îndeamnă la o grevă de 24 de ore, cerând o creştere cu “10% sa salariilor”, potrivit unui comunicat.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor