logo
RNTV Live

Premierul Ciolacu, căzut pradă celei mai recente manipulări prin deep fake. Ce mesaj ‘transmite’ liderul Executivului

marcel-ciolacu-premier-desemnat
Theo Tănăsescu

Premierul Marcel Ciolacu a fost recent expus deep fake-ului în mediul online. Într-un videoclip manipulat, șeful Guvernului este prezentat ca și cum încurajează investițiile în compania Hidroelectrica.

Imaginile contrafăcute sunt marcate drept conținut sponsorizat pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a fost recent expus deep fake-ului în mediul online. Într-un videoclip manipulat, șeful Guvernului este prezentat ca și cum încurajează investițiile în compania Hidroelectrica.

Clipul editat în care Marcel Ciolacu pare să susțină serviciile Hidroelectrica a fost postat pe cel puțin două conturi distincte de Facebook. Ambele conturi au plătit pentru promovarea conținutului, în încercarea de a ajunge la un număr cât mai mare de persoane.

Ce spune ministrul Digitalizării, despre deepfake: ‘Anul 2024 aduce nişte provocări pentru întreaga omerire, nu doar pentru România’

„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români (…). Plata profiturilor este garantată de stat”, spune Marcel Ciolacu în videoclip.

Recția Hidroelectrica nu s-a lăsat așteptată

Reprezentanții companiei îi sfătuiesc pe oameni să se informeze doar din surse „oficiale, serioase și credibile: site-ul companiei, site-ul BVB, presa de specialitate etc.”, în contextul apariției unor astfel de videoclipuri editate.

„În situația în care posibilele câștiguri promise par nejustificat de avantajoase, cel mai probabil aveți de-a face cu o tentativă de fraudă.

Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri. Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online.

Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare. Nu vă lăsați înșelați de „citate” utilizate în acest sens, asociate cu diverse nume. Vă transmitem că acestea nu sunt reale”, mai transmis cei de la Hidroelectrica.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor