Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații joi, la Bruxelles, referitoare la deficitul bugetar al României și cererea de plată numărul 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ciolacu a menționat că România încearcă să se încadreze într-un deficit bugetar de 4,4%, care reprezintă ținta asumată. Cu toate acestea, s-a discutat și posibilitatea de a depăși această țintă. Premierul a subliniat că sub nicio formă deficitul nu va depăși 6%.

„Nu vom avea un deficit mai mare de 6%, conform practicilor obișnuite. În mod obișnuit, acest deficit trebuie să fie cu cel puțin 0,5% mai mic decât 6,2%, care a fost anul anterior”, a explicat Ciolacu.

Premierul a menționat că a discutat cu comisarul pentru economie al Comisiei Europene cu privire la deficitul bugetar al României, măsurile fiscale și cererea de plată numărul 4 din PNRR. Cererea de plată numărul 3 este deja depășită cu 99%, precum și programul RePower EU.

Ciolacu a subliniat importanța finalizării legii pensiilor generale până la sfârșitul anului. Acesta a menționat că aceasta reprezintă un jalon îndeplinit în avans în cadrul cererii de plată numărul 4. Premierul a explicat că măsurile fiscale vor avea efecte începând cu 1 noiembrie și 1 ianuarie și că acestea, împreună cu eforturile de combatere a evaziunii și reforma sistemului bugetar, sunt menite să contribuie la reducerea deficitului.

Ciolacu a informat că săptămâna viitoare, ministrul Finanțelor, împreună cu echipa tehnică de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, va avea o nouă întâlnire la Bruxelles pentru a discuta aceste aspecte cu Comisia Europeană.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *