Featured Video Play Icon

Trei hotarari de guvern, adoptate recent, stabilesc in detaliu calendarul alegerilor prezidentiale si cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea acestora. Pentru alegerea presedintelui Romaniei primul tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie 2024, iar al doilea este programat in data de 8 decembrie.

Pentru alegerile prezidențiale, 5 octombrie este data-limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central. Campania electorală pentru primul tur de scrutin va începe pe 25 octombrie și se va încheia pe 23 noiembrie, ora 07.00. În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pe 29 noiembrie vor fi anunțați cei doi candidați rămași în cursă. În aceeași zi va debuta și campania electorală care se va încheia pe 7 decembrie.

Campaniile electorale pentru alegerile parlamentare și cele prezidențiale se suprapun. Așa că reprezentanții Autorității Electorale Permanente au anunțat că în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, nu vor putea fi desfășurate activități de campanie electorală pentru alegerea Parlamentului României. Însă propaganda electorală pentru președintele României poate să fie desfășurată deoarece îi permite propria lege care reglementează alegerile președintelui.

Votul pentru alegerile prezidențiale se va desfășura și în străinătate. 24 septembrie este data-limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

By Costin