La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, a demarat prima campanie de vaccinare orală a vulpilor, din anul 2017.
Campania face parte dintr-un program național menit să prevină turbarea în rândul vulpilor, în astfel de situații animalele sălbatice devenint extrem de periculoase, inclusiv pentru om.
România este țara europeană unde s-a înregistrat ultimul caz mortal de turbare la om, acum 12 ani. Astfel, boala este considerată controlată, nu și eradicată, spun specialiștii veterinari.
În Prahova, pe cele 45 de fonduri de vânătoare, care însumează mii de hectare, sunt peste 1600 de vulpi. DSV a demarat campania de vaccinare cu ajutorul unor avioane utilitare care împrăștie din aer, momeli în care sunt dozele de vaccin.
Momelile au un înveliș cu gust de pește, iar în interior se află capsula cu vaccin antirabic. Vulpile sunt atrase de miros, sparg capsula cu dinții, iar astfel de auto-vaccinează.
Cei care intră în contact cu un animal suspect de turbare, trebuie urgent să se vaccineze antirabic, avertizează medicii. Simtomele sunt extreme de violente și pot duce la decesul celui infectat. Acest virus produce așa numitul ”efect zombie”. Mai exact, persoana infectată are halucinații, simtome de neliniște, nebunie aparentă, pentru care nu există leac. Ulterior, persoana decedează.