Educația are în prim plan dezvoltarea și explorarea calităților umane și este o acțiune orientată predominant spre dezvoltarea omului de la varsta fragedă și pregătirea pentru viață pentru a crea o comunitate de adulți responsabili, implicați civic. Este unul dintre domeniile în care trebuie investit constant. Decalajul între unitățile de învățământ sau oportunitățile educaționale ale copiilor se observă în lipsa specialiștilor din domenii cheie, precum cercetarea, domeniile reale, tehnice. Deși este vorba de un procent relativ redus al elevilor care învață în mediul rural (32,4%), școlarii se confruntă cu lipsa dotărilor, sistemul educațional avand nevoie urgentă de schimbare. Perioada de pandemie a scos la iveala probleme grave ale sistemului de învățămnt din toate regiunile țării. Nici măcar unitățile de învățămant din zonele metropolitane nu au fost pregătite pentru un sistem educațional online sau chiar hibrid.

Statistici relevante pentru sistemul educational prezintă faptul că 25% dintre tineri nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie la școală, 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii, 68% dintre copiii din mediul rural merg lașcoală pe jos. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică “Un climat şcolar nefavorabil limitează performanţele şcolare. Mediul şcolar reprezintă un factor determinant educaţional important şi de aceea analiza acestuia şi depunerea unor eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli şi eliminarea disparităţilor, prin asigurarea condiţiilor sănătoase de lucru, reprezintă o importantă preocupare educativă şi de sănătate publică.

În Prahova, calitatea educatiei are trend ascendent gratie eforturilor OMV Petrom. Concret, județul nostru beneficiază de unul dintre cele mai mari proiecte de educație prin Fondul Prahova pentru Educație. Acesta este un fond de finanțare privata,  finanțat de OMV Petrom si coordonat de Fundația Comunitară Prahova,  pentru a susține proiecte educaționale dezvoltate de către organizații neguvernamentale, unități de învățământ sau instituții publice din județul Prahova.

Astfel, cu ajutorul susținerii companiei, Prahova beneficiază de proiecte pe termen lung ce își vor pune amprenta asupra comunității locale, iar copiii și tinerii din județ se vor dezvolta într-o manieră care sa conducă, într-un final, la clădirea unei societăți si mai educată, trainică.

Practic, Fondul Prahova pentru Educație acordă șansa ideilor bune să se transforme in proiecte pe termen lung cu impact auspra întregii comunități prahovene. Prima editie a Fondului Prahova pentru educatie s-a incheiat anul trecut cand 8 proiecte educationale au primit finantare. Beneficiarii acestor proiecte au fost peste 8000 de copii si profesori prahoveni. Anul acesta, editia a doua a Fondului, finantat de OMV Petrom si coordonat de Fundatia Comunitara Prahova iși propune să susțină inițiative educaționale medii și mari din județ, proiecte ce transformă comunitatea și oferă un mediu propice dezvoltării copiilor. Aceste proiecte pot viza, de exemplu, infrastructura școlară de bază, infrastructură digitală, STEAM sau sportivă etc.Mai multe detalii despre Fond se găsesc pe site-ul https://www.prahovapentrueducatie.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *