logo
RNTV Live

Prahova are cei mai mulți salariați bolnavi din țară. Campioana la concediile medicale

Medic-de-familie-dr-1024×577
Erika Stoica

Ministrul Sănătății, Marcel Boloș, a prezentat statistici îngrijorătoare referitoare la numărul și tipurile de certificate medicale eliberate în anii 2022 și 2023, evidențiind situația specială din județul Prahova.

În anul 2022, numărul total de certificate medicale eliberate a fost de 4.124.886, iar numărul de zile de concedii medicale a fost de 29.452.257. Bugetul alocat pentru plata acestor concedii medicale a fost de 5,9 miliarde lei. În contrast, în 2023, numărul de certificate medicale a scăzut la 3.361.223, iar numărul de zile de concedii medicale a fost de 24.870.933, cu un buget alocat de 3,6 miliarde lei.

Prahova s-a remarcat prin înregistrarea celei mai mari număr de concedii medicale și zile de concedii medicale acordate. Astfel, județul a ocupat primul loc în topul numărului de concedii medicale, cu 15.402 de astfel de cazuri, și al zilelor de concedii medicale, însumând 155.743 de zile de repaus medical.

Totodată, în ciuda bugetului alocat pentru concediile medicale în 2023, în valoare de 3,7 miliarde lei, cheltuielile efective s-au ridicat la 3,7 miliarde lei, iar restanțele la concediile medicale în județul Prahova au atins suma de 3,2 miliarde lei. Această situație evidențiază necesitatea unei gestionări mai eficiente a resurselor financiare în sistemul de sănătate, cu o atenție specială acordată județului Prahova.

”Concedul medical este un drept al oricărui angajat, ca atunci când are o anumită afecţiune care face imposibilă desfăşurarea activităţii profesionale, să primească un venit care să îi permită să trăiască în acea perioadă în care este în concediu medical. Din punctul meu de vedere, primul lucru care trebuie făcut într-o astfel de situaţie ar fi să operaţionalizăm o prevedere legală care  există în momentul de faţă, în statutul CNAS, care are dreptul şi are şi obligaţia, până la urmă, să controleze acolo unde apare un red flag, adică cineva care prescrie extrem de multe concedii medicale sau cineva care beneficiază de foarte multe concedii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii al un post de televiziune.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor