logo
RNTV Live

Pragul pentru încălzirea globală riscă să fie depășit în următorii șapte ani

sursă foto Gandul.info
Tudor Teodora

Este “în prezent inevitabil” ca pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius să fie depășit “în mod constant pe parcursul mai multor ani”, iar există o probabilitate de două la unu ca acest lucru să se întâmple în doar șapte ani, a avertizat marți Global Carbon Project, grupul de oameni de știință, îndemnând la acțiune. Informațiile au fost transmise de AFP și preluate de Agerpres.

Conform unui studiu de referință prezentat la summitul Organizației Națiunilor Unite pentru climă desfășurat în Dubai, emisiile globale de dioxid de carbon rezultate din utilizarea cărbunelui, gazului și petrolului în scopuri de încălzire, iluminat sau transport se preconizează să atingă un nou record în 2023.

La summitul de la Paris din 2015, liderii mondiali au stabilit obiectivul de a limita încălzirea globală la +1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, pentru a evita valurile de căldură repetate și schimbările adânci, chiar ireversibile, cauzate de acțiunea umană.

Potrivit raportorului britanic Pierre Friedlingstein, care a supravegheat studiul, liderii de la COP28 vor trebui să cadă de acord asupra reducerii rapide a emisiilor de combustibili fosili pentru a menține obiectivul de +2 grade Celsius. Cu toate acestea, el a criticat faptul că măsurile pentru reducerea emisiilor de carbon din combustibili fosili rămân “teribil de lente” și a subliniat nevoia unei acțiuni imediate.

Studiul estimează că emisiile mondiale totale de dioxid de carbon în 2023 vor atinge 40,9 miliarde de tone (GtCO2), de patru ori mai multe decât în 1960. Deși eforturi au fost făcute în anumite țări pentru a reduce emisiile din utilizarea combustibililor fosili, cum ar fi Uniunea Europeană și Statele Unite, acestea nu sunt suficiente conform studiului. Emisiile din sectorul aviației internaționale au crescut cu 28,2% în acest an, iar utilizarea cărbunelui, unul dintre cei mai mari poluanți, se așteaptă să crească din nou în 2023.

De asemenea, studiul arată o creștere semnificativă a emisiilor în India, țară care, începând din 2022, este al treilea mare emițător de gaze cu efect de seră. India devine astfel o preocupare majoră, cu emisii estimate să crească cu peste 8% în acest an. Este subliniată însă o percepție incorectă a emisiilor, deoarece acestea sunt șapte ori mai mici per capita în India decât în Statele Unite și de trei ori mai mici decât în Europa.

Este menționat, de asemenea, că anul 2024 este anticipat a fi un an dificil pentru încălzirea globală, cu apariția unui eveniment climatic El Nino deasupra Oceanului Pacific, care ar putea afecta vegetația și, implicit, capacitatea de a absorbi emisiile de carbon.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor