ro.wikipedia.org

Carl Jung a făcut studii de medicină generală și psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich și medic-șef la clinica psihiatrică universitară Burgholzli. Acesta fiind cu precădere interesat de psihoterapia clinică și, concomitent, de cercetarea experimentală și teoretică.

Carl G. Jung a fost un psiholog și psihiatru elvețian, devenit faimos datorită faptului că a pus bazele unui nou sistem de gândire pe care l-a numit „psihologia analitică“. În prezent, după Freud, numele lui Jung este printre cele mai cunoscute în domeniul științei sufletului, iar datorită lui cuvinte precum „arhetip“ sau „introvertit“ au devenit parte din vocabularul nostru cotidian. Din punctul lui Jung de vedere, arhetipul este o imagine recognoscibilă în mod universal, sau un pattern de gândire ce reprezintă un concept uman tipic ori o experiență. Spre exemplu, conceptul de „Mama-natură“, care apare adesea în mitologie drept figură feminină dătătoare de grijă și bunătate. Introvertitul este tipologia de personalitate umană care-și canalizează energia către gândurile și emoțiile lumii interioare. 

Despre Jung putem spune și că a fost un scriitor extrem de prolific, munca sa însumând peste 20 de volume, majoritatea devenind în timp texte de bază în psihologie, psihiatrie și, mai ales, în psihoterapie.

Băiatul crescut la țară care a învățat să respecte natura și ființa umană 

Pe 26 iulie 1875, în Kesswil, un sat mic din Elveția, se naște Carl Gustav Jung, al doilea copil al familiei, dar singurul rămas în viață, primul copil murind la scurt timp după naștere. Acest sat mic pare să fi avut o influență majoră asupra vieții și activității lui Jung, este un loc pe care renumitul psiholog îl descria ca fiind o lume rurală pașnică, caracterizată prin lacuri, stânci, râuri și o viață sălbatică abundentă. Asta l-a făcut pe Jung să dezvolte o iubire profundă față de natură și să contureze o legătură spirituală cu toate vietățile. Aprecia starea de liniște și de solitudine conferită de natură, drept urmare își petrecea mare parte din timp singur, cufundat în gândurile sale, scriind, contemplând sau fiind preocupat de propria stare interioară.

Conexiunea sa profundă cu natura se regăsește atât în picturile pe care le-a făcut, cât și în sculpturile din lemn și piatră. Era un mare iubitor de animale, drept urmare era mereu în compania câte unui cățel, care-i ținea de urât și-i alina durerea indusă de faptul că nu se putea juca cu sora lui, care era cu nouă ani mai mică. Din cauza sănătății șubrede, și micuța Gertrude piere foarte devreme, drept urmare relația dintre cei doi frați nu a căpătat cu adevărat contur. Încă de pe atunci Carl era considerat un copil singuratic fiind văzut jucându-se mai mult singur, atras de propria lume interioară. 

Relațiile romantice

Datorită structurii sale fizice armonios conturate, a trupului înalt și bine lucrat, femeile îl consideră în mod deosebit atrăgător. Drept urmare, își întâlnește soția foarte devreme, pe când el avea 21 de ani și ea (Emma Rauschenbach), doar 16 ani. Încă de la prima întâlnire, Jung declară că ar fi avut o premoniție cum că aceasta femeie avea să-i devină nevastă. Cu toate acestea, ajung să se căsătorească 7 ani mai târziu, iar în anul următor se naște Agathe – primul lor copil. În următorii zece ani, se mai nasc alți patru copii (trei fete și un băiat). 

La fel ca Jung, Emma era tot analist de profesie, lucrând cu pacienți și devenind lector al Institutului Jungian din Zürich. O altă femeie importantă în viața lui Jung a fost Antonia Wolff, care activa în aceeași profesie și care avea să devină amanta lui pentru o bună bucată de vreme. Relația dintre Jung și cele două femei devine un triunghi despre care textele spun că ar fi fost greu de dus, mai ales pentru Emma și Antonia. Jung părea să fie foarte fericit și mulțumit cu viața sa în trei, declarând adesea că un bărbat are nevoie de două femei – una pentru viața domestică și o alta pentru stimularea intelectuală. În fapt, se pare că Jung era un mare afemeiat, având multe alte aventuri, pe lângă relația extraconjugală cu Antonia. 

Cu toate acestea, ambele femei mor înaintea lui Jung și pe piatra de mormânt a fiecăreia acesta lasă câte un mesaj de suflet, scris cu inscripții chinezești. Despre Emma a scris că a reprezentat „fundația casei mele“, iar Antonia a fost „mireasma casei mele“

Pentru o cunoaștere mai largă a muncii lui Jung, vă recomandăm lecturarea următoarelor cărți: Viziuni – vol. 1Viziuni – vol. 2Analiza viselor. Dar și publicațiile Verenei Kast, unul dintre cei mai importanți psihologi jungieni ai zilelor noastre.

Sursă: paginadepsihologie.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *