Cu ocazia Zilei Universale a Iei, camasa traditional romaneasca isi spune povestea printr-o expozitie organizată la Muzeul de Artă din Târgoviște. Aici vor fi expuse ii autentice din județul Dâmbovița, dar și din alte zone etnografice.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, invită publicul, în perioada 21 – 28 iunie 2024, să descopere „Povestea iei”, expoziţie etnografică organizată la Muzeul de Artă din Târgoviște, unde vor fi expuse ii autentice din județul Dâmbovița (Runcu, Voinești, Pucioasa, Mesteacăn, Moreni, Târgoviște, Pietroșița), dar și din alte zone etnografice.
Anul acesta, pe lângă obiectele din patrimoniul muzeului târgoviștean, expoziția va fi completată și cu piese donate, respectiv covoare tradiționale muntenești de o valoare deosebită.
Costumul popular femeiesc din Dâmbovița aparține zonei etnografice a Munteniei, unde predomină fota ca element reprezentativ. Costumul popular bărbătesc specific zonei Dâmbovița, este format din: cămașă populară bărbătescă, ițari (pantaloni strâmți pe picior), căciulă și opinci.
Toate piesele expuse sunt realizate din pânză de bumbac, mătase și cânepă. Decorul iilor este foarte variat, compus din motive geometrice și florale stilizate, aplicate pe mâneci și pe față, cu altiță, râuri sau placă.