Sursa: socialworkwithadults.blog.gov.uk

Conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, aproape două treimi (60%) dintre români se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de felul în care trăiesc

Conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și publicat joi, gradul de satisfacție autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătățit în rândul românilor. În comparație cu studiul din 2022, unde 41% dintre respondenți declarau că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de felul în care trăiesc, în prezent, 60% dintre participanți susțin acest lucru. Totuși, sondajul evidențiază că există încă provocări, cum ar fi cei 6% dintre români care recunosc că au suferit de foame în 2023.

Despre aceasta, doar 5% dintre participanți afirmă că au tot ce le trebuie și își permit să își cumpere tot ceea ce își doresc. De asemenea, sondajul relevă că 6% dintre români au suferit de foame în cursul anului 2023.

Alte aspecte dezvăluite de studiu includ faptul că 65% dintre respondenți au redus cheltuielile cu produsele de strictă necesitate în gospodărie, 63% au renunțat la cumpărarea unor mărci obișnuite de produse alimentare din cauza scumpirilor, iar 56% au renunțat la cumpărarea anumitor produse alimentare din cauza lipsei banilor. De asemenea, peste un sfert dintre cei chestionați au amânat plata unei facturi la utilități.

În privința sănătății mintale, studiul indică faptul că 68% dintre români au experimentat stări de stres în 2023, iar 16% au fost victime ale violenței verbale pe stradă în același an. În ceea ce privește încrederea în diferite profesii, pompierii se bucură de cel mai înalt nivel de încredere (91%), în timp ce politicienii se află la coada listei, doar 10% dintre români declarând că au încredere în aceștia.

Referitor la perspectiva asupra direcției în care se îndreaptă România, 70% dintre români consideră că aceasta este una greșită. Totuși, în comparație cu anul precedent, există o ușoară creștere a optimismului, iar doar 40% cred că anul 2023 a fost mai rău decât 2022.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *