logo
RNTV Live

Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, școlile vor fi obligate să adopte măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor

GHIOZDANE-GRELE
Constantin Corina

Conducerile școlilor vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, conform unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății. Proiectul, care propune aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, este în prezent pus în dezbatere publică.

Printre propuneri se numără asigurarea de dulapuri individuale pentru elevi, unde aceștia să își depoziteze manualele și caietele, sau crearea de spații pentru efectuarea temelor după școală.

De asemenea, școlile ar trebui să îi învețe pe elevi cum să aleagă un ghiozdan adecvat și cum să îl poarte corect.

Se mai propune ca ghiozdanele să fie prevăzute cu bretele late, care să fie purtate pe ambii umeri, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.

La articolul 30, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins, conform edupedu.ro:

(2) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.

(3) Greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copiluluiConducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor. 

Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor