Conform noii legi a Educației care va intra în vigoare pe 2 septembrie, profesorii care sunt supuși unei anchete disciplinare din cauza acuzațiilor de violență fizică sau verbală îndreptată împotriva elevilor sau colegilor, sau pentru fapte și atitudini care ar putea pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor, nu vor avea permisiunea să predea la clasă pe durata investigației. Cu toate acestea, ei vor continua să primească salariul, în ciuda suspendării temporare a activităților didactice.
Această modificare aduce în prim-plan sancțiuni mai detaliate față de legea anterioară. De exemplu, acum sunt prevăzute sancțiuni specifice pentru diferite tipuri de violență comise de către profesori. În noul cadru legal, dispare posibilitatea de a acorda doar o observație scrisă, iar măsura disciplinară directă devine avertismentul.
Legea detaliază cazurile în care profesorii pot fi sancționați, cum ar fi faptele de violență fizică sau verbală. În aceste situații, profesorii nu vor avea permisiunea să predea elevilor, dar vor primi în continuare salariul, respectându-li-se drepturile salariale. Legea introduce sancțiuni cumulate, inclusiv posibilitatea de a desface contractul de muncă, pentru aceste abateri grave.
Profesorii au dreptul de a contesta decizia în termen de 15 zile de la comunicare, prin intermediul Comisiei Naționale pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP (Autoritatea Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar). Anterior, contestațiile se depuneau la colegiul de disciplină din cadrul inspectoratului școlar.
În ceea ce privește abaterile disciplinare, conform articolului 209 din noua lege:
- Faptele de violență fizică și/sau verbală indreptate împotriva elevilor sau colegilor;
- Orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor;
- Manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;
- Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
- Încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei sau a deciziilor obligatorii ale organelor profesiei;
- Fapte care aduc atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora sau care prejudiciază onoarea și/sau prestigiul unității/instituției școlare.
Dacă, în urma investigației disciplinare, se dovedește că un profesor este vinovat de fapte de violență fizică sau verbală îndreptată împotriva elevilor sau colegilor, măsura avertismentului scris nu se va mai aplica. În schimb, se pot aplica sancțiuni cumulate, inclusiv reducerea salariului, suspendarea dreptului de înscriere la concursurile pentru obținerea gradației de merit sau pentru ocuparea funcțiilor de conducere, suspendarea din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale, sau chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.