Examenul de intrare în rezidențiat pentru medicină, medicină dentară și farmacie a avut loc pe 19 octombrie, iar inițial, Ministerul Sănătății a crescut cerințele de promovare la 65%, față de 60%, cât erau în anii anteriori, conform propunerilor universităților de medicină și farmacie.
Cu toate acestea, rezultatele în domeniul medicinii au fost sub așteptări, chiar și cu un număr mai mic de concurenți, ceea ce a condus Ministerul Sănătății să revină la pragul anterior de promovare de 60%. Scopul a fost să permită unui număr mai mare de candidați să înceapă rezidențiatul.
Chiar și după ajustarea pragului, aproape 200 de poziții în domeniul medicinii au rămas neocupate, similar cu situația din anul precedent. Ministerul nu a comunicat dacă va organiza o sesiune suplimentară pentru a completa aceste locuri și posturi disponibile, așa cum s-a întâmplat după concursul din 2022.
La concursul de rezidențiat din acest an, numărul de concurenți înscriși a fost de 10.194, cel mai mic din anul 2019.
Punctajul maxim obținut la examenul de rezidențiat în medicină a fost de 936 de puncte, iar punctajul minim necesar pentru a promova, conform baremului inițial de 65%, a fost de 608 puncte.
În această situație, aproximativ 3.696 de candidați dintre cei 4.327 de locuri disponibile ar fi putut ocupa un loc sau un post într-o specialitate. Din cauza acestui aspect, Ministerul Sănătății a redus pragul de promovare la nivelul din anii precedenți, de 60%, însă au rămas 197 de locuri și posturi neocupate (194 locuri și 3 posturi).
Conform datelor prezentate în tabelele publicate de Ministerul Sănătății, cele mai multe locuri neocupate la concursul de rezidențiat au fost înregistrate în specialitățile de chirurgie generală (41), medicină de familie (40) și medicină de urgență (20).
Pentru a acoperi un număr cât mai mare de posturi și locuri disponibile în cadrul concursului de rezidențiat, cu o atenție deosebită acordată domeniilor deficitare precum medicina de familie, medicina de urgență sau ATI, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au emis săptămâna trecută un ordin comun pentru reducerea pragului minim de promovare de la 65% la 60%, similar cu cerințele din anii precedenți.
Este al doilea an consecutiv în care se înregistrează un procent redus de promovare la concursul de rezidențiat în domeniul medicinii. După examenul de rezidențiat din 20 noiembrie 2022, au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 oferite la concurs, astfel că Ministerul Sănătății a organizat o sesiune extraordinară a concursului în 14 mai 2023.
Comparativ, după concursul de rezidențiat din noiembrie 2021, Ministerul Sănătății a crescut numărul de locuri la rezidențiat în domeniul medicinii cu 418, ajungând la 4.360. Această decizie a fost luată pentru a acoperi specialitățile deficitare, cum ar fi anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală și medicină de familie.
La fel ca și în ani precedenți, concursul s-a desfășurat în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Din cei 10.194 de candidați la concursul de rezidențiat din 19 noiembrie 2023, s-au înscris 5.733 pentru domeniul Medicină, 2.331 pentru Medicină Dentară și 2.130 pentru Farmacie.
Numărul de locuri și posturi disponibile a fost de 4.327 pentru domeniul Medicină, 551 pentru Medicină Dentară și 412 pentru Farmacie.
Astfel, competiția a fost cea mai acerbă în domeniul farmaciei (5,2 candidați pe un loc/post), urmat de medicina dentară (4,2 candidați), în timp ce la medicină s-au înscris doar 1,3 candidați pentru un loc sau post.
Alocarea locurilor în specializare s-a făcut în funcție de punctajul obținut, conform cerințelor de promovare, în limitele locurilor sau posturilor disponibile anunțate în cadrul concursului, rezultând o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.