Sursa foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Pe toată durata sezonului estival 2025, peste 400 de pompieri din 29 de județe și municipiul București vor fi detașați pe litoral, pentru a întări capacitatea de reacție rapidă și eficientă în fața diverselor situații de risc

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a luat măsuri pentru consolidarea echipelor de intervenție și pentru intensificarea activităților de prevenire, prin trimiterea de personal specializat și tehnică operativă în județul Constanța. Printre echipamentele mobilizate se numără ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere și șenilate.

Începând cu 21 iunie, a fost detașată prima serie de pompieri din unitățile IGSU, care se alătură personalului ISU Constanța pentru a desfășura controale și activități de informare preventivă. Echipajele vor fi schimbate la fiecare două săptămâni pe tot parcursul sezonului, până în august.

Verificările vor prioritiza unitățile turistice și de agrement cu grad mare de ocupare sau care au fost semnalate anterior cu deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, vor fi controlate construcțiile temporare folosite pentru evenimente publice – concerte, festivaluri, târguri tematice –, precum și campingurile, taberele școlare și alte locații cu activitate sezonieră.

Pentru sporirea siguranței turiștilor pe litoral, în județul Constanța au fost amenajate 23 de puncte de lucru temporare, distribuite astfel:

  • 10 puncte pentru stingerea incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol și Vama Veche, fiecare dotat cu autospecială de stingere;
  • 7 puncte de prim-ajutor în Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Saturn-Venus și Vama Veche, echipate cu containere, ambulanțe și șenilate;
  • 6 puncte pentru salvare acvatică, situate în Portul Turistic Tomis (Constanța), Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Portul Turistic Mangalia și Lacul Techirghiol, fiecare cu câte o ambarcațiune.

Pentru optimizarea intervențiilor pe principalele rute turistice, au fost create puncte de lucru temporare pe autostrada A2 și pe drumul național DN7C – Transfăgărășan, în perioada iunie – septembrie. Acestea sunt asigurate cu personal și echipamente din partea ISU Argeș, ISU Călărași, ISU Ialomița și ISU București–Ilfov.

Pe autostrada A2, echipajele sunt amplasate în puncte strategice: km 19, km 35 (punct permanent), km 105 – Secția Lehliu Gară (punct permanent) și km 142, lângă Stația de Pompieri Fetești. Acestea sunt dotate cu autospeciale de stingere, inclusiv cu module de descarcerare, și ambulanțe SMURD.

Pe DN 7C – Transfăgărășan, o ambulanță SMURD va fi poziționată între Barajul Vidraru și Bâlea Cascadă, pentru a permite intervenții rapide în zonele cu acces dificil și trafic turistic intens.