logo
RNTV Live

Polonia va deschide prima centrală nucleară din țară! Lucrările vor începe în 2026

Electrabel-Engie nuclear power plant in Tihange
Constantin Corina

Polonia a eliberat autorizația de mediu pentru prima centrală nucleară care va fi realizată în țară. Construcția și funcționarea acestora nu vor afecta mediul, precizează Direcția Generală pentru Protecția Mediului din Polonia.

Varșovia plănuiește să construiască centrala pe coasta Mării Baltice până în 2033. Construcția este programată să înceapă în 2026 și este așteptată să intre în funcțiune până în 2040.

“Acesta este o piatră de hotar în implementarea unei investiții care este crucială din punctul de vedere al securității energetice”, a spus Moskwa, ministrul Mediului.

Important este că această centrală nu va afecta în mod negativ zonele Natura 2000 și nu va contribui la deteriorarea habitatelor naturale, potrivit Direcției de Protecție a Mediului.

Bechtel, cea mai mare companie de inginerie din SUA, și Westinghouse Electric Co, pe care Polonia a ales-o anterior ca furnizor de tehnologie, au semnat joi un acord oficial de parteneriat pentru proiectarea și construcția centralei.

Consorțiul american și compania poloneză Polskie Elektrownie Jądrowe vor semna săptămâna viitoare un contract de servicii de inginerie, potrivit Bechtel.

Autoritățile susțin că această sursă de energie curată va permite țării să renunțe la cărbune, care asigură în prezent 69% din energia electrică.

Programul polonez de energie nucleară prevede construirea a până la șase reactoare în două sau trei locații, care ar genera între 6 și 9 gigawați de energie. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta aproape 8 milioane de locuințe.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor